Το συγκρότημα της Παναγίας Καταπολιανής ή Εκατονταπυλιανής, ένα από τα πιο σεπτά προσκυνήματα του Αιγαίου, αποτελεί συγχρόνως ένα κτίσμα που δεν έχει αποκαλύψει ακόμα τα μυστικά της κατασκευής του και της ιστορίας του.

«Η Παναγία Καταπολιανή της Πάρου και ο Αναστάσιος Κ. Ορλάνδος» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο μηχανικός ΕΜΠ, δρ Σωτήρης Βογιατζής, την Πέμπτη 8 Μαΐου 2014, στις 18.30, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 8, Πατησίων 42), στο πλαίσιο σειράς Σεμιναρίων Εμβάθυνσης στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Βογιατζής: «Η Παναγία Καταπολιανή μελετήθηκε επισταμένα το 1920 από τους Jewell και Hasluck. Κατά τη διάρκεια της εξαετίας 1959-65 υπέστη ριζική αναστήλωση-επισκευή (“αναπαλαίωσιν” σύμφωνα με την επιτυχημένη για την περίπτωση αυτή ορολογία του βασικού υπεύθυνου για το έργο Αναστάσιου Ορλάνδου), που έλυσε με επιτυχία το στατικό πρόβλημα του κτηρίου, αλλά δημιούργησε αλλά προβλήματα αυθεντικότητας της κατασκευής. Νέα γενικά σχέδια αποτύπωσης της σημερινής κατάστασης του κτηρίου έδωσαν την ευκαιρία αποτύπωσης επί σχεδίων των εργασιών του Ορλάνδου (ο οποίος άφησε αποσπασματικές μαρτυρίες σε διάφορα δημοσιεύματα) καθώς και ορισμένων νέων παρατηρήσεων όσον αφορά τη χρονολόγηση των οικοδομικών φάσεων».