Με ανακοίνωσή τους, η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη και το προσωπικό του Ιδρύματος «εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια του Χαράλαμπου Μπούρα, ο οποίος επί χρόνια υπήρξε στενός συμπαραστάτης του Ιδρύματος και εξέχον μέλος της Διοικητικής του Επιτροπής. Ανήκε επίσης και στην ιδρυτική επιτροπή του Αρχείου Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, ερευνητικού κέντρου η σύσταση του οποίου ήταν δική του ιδέα».

«Με την παρουσία του, τόσο την επιστημονική όσο και τη φυσική, αποτελούσε ένα σπάνιο υπόδειγμα ευγένειας, ήθους, σοβαρότητας και παιδείας στη διαχείριση του αρχιτεκτονικού πλούτου της χώρας και στην αντιμετώπιση σύνθετων πολιτιστικών ζητημάτων. Το Μουσείο Μπενάκη και η επιστημονική κοινότητα του οφείλουν πολλά» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το 2010, στη σειρά των παραρτημάτων του επιστημονικού περιοδικού του Μουσείου Μπενάκη, κυκλοφόρησε η σημαντική μονογραφία του Χαράλαμπου Μπούρα Βυζαντινή Αθήνα 10ος-12ος αι. Πενήντα χρόνια μετά την ομόθεμη μελέτη του Ιωάννη Τραυλού, το βιβλίο εξετάζει την πολεοδομική και αρχιτεκτονική μορφή της Αθήνας κατά τη Μέση Βυζαντινή περίοδο, με βάση τα σωζόμενα μνημεία και τις λίγες γραπτές πηγές που αναφέρονται στην πόλη. Το Μουσείο Μπενάκη έχει δρομολογήσει την αγγλική έκδοση του τόμου από τον οίκο Routledge μέσα στο 2016.

«Τιμώντας την εμβληματική φυσιογνωμία και τον εκλεκτό φίλο, η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος και αποφασίζει να αφιερώσει τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής στη μνήμη του» καταλήγει η ανακοίνωση.