Στο αναστηλωμένο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Γκουβερνιώτισσας, του δήμου Χερσονήσου του Ηρακλείου, εγκαινιάστηκε η έκθεση εκκλησιαστικών κειμηλίων που δημιουργήθηκε στα κτίρια της μονής και φιλοξενεί τα τέμπλα της Γκουβερνιώτισσας, σημαντικά κειμήλια, αντίγραφα των εικόνων του ναού, άμφια κ.ά.

Την έκθεση εγκαινίασε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, βουλευτών, δημάρχων, φορέων και εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής.

«Ως φάρο Ορθοδοξίας και πολιτισμού» χαρακτήρισε το ιστορικό μοναστήρι ο μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος, ενώ ο πρόεδρος του «Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης η Γκουβερνιώτισσα», δημοσιογράφος Μανόλης Αργυράκης, τόνισε ότι «δόθηκε η χαμένη αίγλη στο ιστορικό θρησκευτικό μνημείο με τη μακραίωνη ιστορία του 14ου αιώνα». Ο κ. Αργυράκης ανέφερε, επίσης, πως μέσα σε έξι χρόνια αναμορφώθηκε πλήρως ο χώρος, έγινε αναστήλωση ναού, καθαρισμός των τοιχογραφιών, αναστήλωση παρακείμενων κτιρίων και διαμόρφωση προθηκών έκθεσης κειμηλίων, ενώ σε εξέλιξη είναι και η δημιουργία βοτανικού κήπου για να μπορούν οι επισκέπτες να βλέπουν τη χλωρίδα του νησιού.

«Η ιστορία της Κρήτης, στενά συνδεδεμένη με τον Χριστιανισμό και την Ορθοδοξία, μετουσιώνεται σε μια μαγευτική εικόνα μέσα από τις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του μοναστηριού της Γκουβερνιώτισσας, αλλά και μέσα από τις προθήκες της έκθεσης των εκκλησιαστικών κειμηλίων» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

«Μέσα σ’ αυτό το μοναστήρι», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης, «ο επισκέπτης, ο προσκυνητής ταξιδεύει από τα χρόνια του Αποστόλου Παύλου και του επισκόπου Τίτου, περνάει στην εποχή των Βυζαντινών αυτοκρατόρων και καταλήγει στη σημερινή Κρήτη, τη γεμάτη με τις βυζαντινές εκκλησίες και τα λαμπρά μοναστήρια».

Σπάνιες τοιχογραφίες

Η μονή της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας βρίσκεται κοντά στο χωριό Ποταμιές, περίπου 5 χιλιόμετρα από τη Χερσόνησο και 33 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου. Είναι κτισμένη σε μικρό λόφο με ωραία θέα στη Λαγκάδα και το φράγμα Αποσελέμη, που είναι το μεγαλύτερο υδρευτικό έργο στην Κρήτη. Ο ναός, σταυροειδής με τρούλο, είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι από τους παλαιότερους στην Κρήτη. Είναι διακοσμημένος με σπουδαίες τοιχογραφίες με διάφορα θέματα, όπως τον Χριστό Παντοκράτορα στον τρούλο, τους Προφήτες, τη Σταύρωση, τη Θεοτόκο, που τον κατατάσσουν στους σημαντικότερους ναούς με τοιχογραφίες στην Κρήτη με καλλιτεχνικές επιρροές από την Κωνσταντινούπολη.

Οι τοιχογραφίες του ναού χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, μερικές απ’ αυτές, μάλιστα, είναι ασυνήθιστες έως και σπάνιες. Οι εικόνες του μοναστηριού, εκτίθενται σήμερα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή ιδρύθηκε από βυζαντινό άρχοντα μετά το 961, όταν ο Νικηφόρος Φωκάς απελευθέρωσε την Κρήτη από τους Άραβες. Ωστόσο, ο τοιχογραφικός διάκοσμος φιλοτεχνήθηκε τον 14ο αιώνα και συγκεκριμένα την πρώτη πεντηκονταετία.