Συγκέντρωση υπογραφών κατά της «Απαλλοτρίωσης του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας» έχει ξεκινήσει στο διαδίκτυο. Στο κείμενο, που θα παραδοθεί στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, αναφέρεται ότι η κατάθεση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, που προβλέπει μεταξύ άλλων την «Αναδιαμόρφωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών», περιέχει «διατάξεις που έρχονται σε ριζική αντίφαση τόσο με τον Ιδρυτικό νόμο του Ελληνικού Ινστιτούτου, στον οποίο προβλέπεται ερμηνευτικά η ανεξαρτησία του από πολιτικές αρχές, όσο και με τη διαμορφωμένη πρακτική για την οργάνωση και λειτουργία των ερευνητικών κέντρων αυτού του τύπου διεθνώς. Η υπαρκτή ανάγκη για αναδιάρθρωση του οργανογράμματος και των υπηρεσιών του Ινστιτούτου, η ανάγκη σύνδεσής του με τον σύγχρονο διεθνή επιστημονικό χώρο και η ενίσχυση της πολυσχιδούς δραστηριότητάς του τόσο στο στον εκπαιδευτικό χώρο όσο και σε αυτό που αποκαλούμε πολιτιστική διπλωματία, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ και δεν πρέπει να του αφαιρέσει την ανεξαρτησία και να το καταστήσει χώρο ανάπτυξης πολιτικών και όποιων άλλων φιλοδοξιών».

Στο ίδιο κείμενο επισημαίνονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«Η δημιουργία θέσης επιστημονικού διευθυντή και η υπαγωγή του σε έναν ανώτατο διοικητικό υπάλληλο που θα εκτελεί χρέη Προέδρου-manager χωρίς να προέρχεται από το χώρο των ανθρωπιστικών σπουδών, άσχετο με τους πραγματικούς στόχους λειτουργίας του Ινστιτούτου, έρχεται σε αντίθεση με τον ιδρυτικό νόμο του Ινστιτούτου.

»Η πρόβλεψη επιλογής της πλειοψηφίας των μελών της Εποπτικής Επιτροπής από τον επικεφαλής του ΥΠΕΞ αλλοιώνει την πραγματική βούληση του οργάνου αφού το καθιστά όργανο των εκάστοτε πολιτικών.

»Η πρόβλεψη επιλογής του επιστημονικού διευθυντή από τον επικεφαλής του ΥΠΕΞ εξευτελίζει τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας που καλλιεργούν γνωστικά αντικείμενα συναφή με τους σκοπούς και τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου. Γενικότερα, η απουσία των ΑΕΙ της χώρας και του Υπουργείου Παιδείας από τα πράγματα του Ινστιτούτου αφαιρεί τον χαρακτήρα του χώρου παιδείας που ανέκαθεν ήταν ο πυρήνας της δραστηριότητας του Ινστιτούτου.

»Η επιβάρυνση του Ινστιτούτου με υπέρογκες μισθολογικές δαπάνες σημαίνει αφαίρεση πόρων από την πραγμάτωση των ερευνητικών, εκπαιδευτικών και λοιπών στόχων του Ινστιτούτου».

Το σχέδιο νόμου τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση από τις 27 Μαΐου έως και τις 3 Ιουνίου 2016. Στο κείμενο που συνοδεύει τη συγκέντρωση υπογραφών τονίζεται ότι «οι αρμόδιοι φορείς δεν ενημερώθηκαν επισήμως ενωρίτερα ούτε επιδιώχθηκε η εμπλοκή τους στη διαδικασία, κάτι που θα σήμαινε εμπλουτισμό της και συνυπευθυνότητα στον σχεδιασμό αλλά και απαίτηση συνεργασίας στην πραγματοποίηση του σκοπού αναδιαμόρφωσης που ευαγγελίζεται ο νέος νόμος» και καλείται ο Υπουργός Εξωτερικών να παρατείνει το χρόνο διαβούλευσης καλώντας τους φορείς και το κοινό σε ουσιαστικό διάλογο και υποβολή προτάσεων.

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να συνυπογράψουν την αίτηση εδώ.