Μια ομάδα Γερμανών αρχαιολόγων που διενεργεί ανασκαφές εδώ και μία 25ετία σχεδόν στην αρχαία Τροία ετοιμάζεται να παραδώσει τη σκυτάλη σε Αμερικανούς αρχαιολόγους, σύμφωνα με δημοσίευμα της Hürriyet. Η γερμανική αποστολή παραδίδει στους Αμερικανούς εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, όπως δήλωσε ο καθηγητής Ernst Pernicka, επικεφαλής της ομάδας.

Οι Γερμανοί αρχαιολόγοι εξακολουθούσαν να ενδιαφέρονται για τις ανασκαφές στην Τροία, αλλά η Τουρκία ήθελε τη θέση να αναλάβουν τελικώς Τούρκοι αρχαιολόγοι, κατά τον Pernicka. Το πιο ενδιαφέρον αρχαιολογικό εύρημα στην Τροία θα ήταν η αποκάλυψη του νεκροταφείου. «Οπωσδήποτε υπάρχει ένα μεγάλο νεκροταφείο στην πόλη που είχε πληθυσμό χιλιάδων κατοίκων. Ένα τέτοιο νεκροταφείο όμως μένει ακόμη να εντοπιστεί».

Σύμφωνα με τον Γερμανό αρχαιολόγο, τώρα έχει έρθει η στιγμή για τους αρχαιολόγους να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα των πολύχρονων ανασκαφών τους. Οι δημοσιεύσεις αυτές θα καταλάβουν έξι τόμους που θα εκδοθούν το 2015. Το πολύτομο έργο θα ρίξει φως στην Ιλιάδα, αλλά και στην ίδια την πόλη της Τροίας τόσο κατά την αρχαιοελληνική όσο και κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.

Το επιστημονικό αυτό έργο θα αποτελέσει και φόρο τιμής στον τέως διευθυντή των ανασκαφών, καθηγητή Manfred Korfmann, που πέθανε το 2005. Το έργο θα είναι απαλλαγμένο από πληροφορίες εντυπωσιασμού, κατά τον Pernicka, και θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο τεκμηρίωσης για την Τροία.