Η ιδέα πίσω από το πρόγραμμα WikiLoot είναι απλή. Οι εμπνευστές του θέλησαν να δημιουργήσουν μια διαδικτυακή πλατφόρμα ανοικτής πρόσβασης για τη δημοσίευση και ανάλυση ενός μοναδικού αρχείου στοιχείων που προέρχονται από πρωτογενείς πηγές και φωτογραφιών που καταγράφουν το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων. Σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν τα social media προκειμένου να υπάρξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών –ειδικοί, δημοσιογράφοι, ερευνητές, ερασιτέχνες και ενδιαφερόμενοι πολίτες- που θα συμμετέχουν στην ανάλυση του υλικού αυτού.

Η ιδέα για το WikiLoot γεννήθηκε από τον τεράστιο όγκο δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί από τις ευρωπαϊκές έρευνες των τελευταίων δύο δεκαετιών σε σχέση με το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων που κλάπηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία κυρίως. Τα στοιχεία (ημερολόγια, αλληλογραφία και φωτογραφικό υλικό) που κατασχέθηκαν από τους αρχαιοκάπηλους και τους μεσάζοντες κατά τις έρευνες αυτές συγκροτούν ένα μοναδικό αρχείο πάνω στη μαύρη αγορά αρχαιοτήτων.

Μεγάλο μέρος αυτών των αποδεικτικών στοιχείων παραμένει δεσμευμένο σε νομικές διαδικασίες που είναι πολύ πιθανό να λήξουν δίχως οριστική και ξεκάθαρη απόφαση, όπως εκείνες του Marion True ή του Robert Hecht. Σημειώνεται ότι παρά τις αξιοσημείωτες προσπάθειες των Αρχών τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, μόνο η δίκη του Ιταλού εμπόρου έργων τέχνης Giacomo Medici οδήγησε σε σαφή ετυμηγορία.

Το WikiLoot θα καταστήσει προσβάσιμα τα στοιχεία αυτά και τις φωτογραφίες, μέσω Διαδικτύου. Όπως συμβαίνει και με την Wikipedia, το όνομα του εκάστοτε συνεργάτη που θα αναρτά στοιχεία ή φωτογραφίες θα αναφέρεται. Στόχος είναι σταδιακά να δημιουργηθεί η εγκυρότερη βάση δεδομένων για την παράνομη αγορά για την οποία μέχρι στιγμής ελάχιστα γνωρίζουμε. (Υπολογίζεται ότι ο τζίρος του εμπορίου παράνομων αρχαιοτήτων κυμαίνεται από 200 εκατ. δολάρια έως 10 δις εκατ. δολάρια το χρόνο.)

Το πρόγραμμα είναι ακόμη στα σπάργανα, καθώς αναμένεται να επιλυθούν τεχνικά και νομικά ζητήματα. Οι εμπνευστές τους πάντως ήδη καλούν κάθε ενδιαφερόμενο να πει την άποψή του για την ιδέα είτε με ένα απλό “like” είτε αναρτώντας κάποιο σχόλιο στη διεύθυνση http://newschallenge.tumblr.com/post/19180035869/wikiloot-crowd-sourcing-an-analysis-of-the-black.