Έναν χρόνο μετά τα γεγονότα που άλλαξαν για πάντα την ιστορία όχι μόνο της Αιγύπτου αλλά και της Αιγυπτολογίας, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) δημοσίευσε κατάλογο αιγυπτιακών θησαυρών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Με τίτλο Emergency Red List of Egyptian Cultural Objects at Risk, ο κατάλογος έχει στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθιστώντας δυνατή την αποτροπή κλοπής αντικειμένων που δεν έχουν ακόμη καταχωρηθεί ως ευρεθέντα και που προέρχονται από αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Στη σύνταξή του συνεργάστηκαν η Διεθνής Επιτροπή Αιγυπτολογίας του ICOM, το Γραφείο Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ και το Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Τη δημοσίευση παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού στο Κάιρο και ενώπιον του διευθυντή του μουσείου δρα Mohammed Abd El Fatah, ο Γενικός Διευθυντής του ΙCOM Julien Anfruns. Την παρουσίαση πλαισίωσε σεμινάριο σχετικό με την κλοπή και την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων που πραγματοποιήθηκε την επόμενη ημέρα.