Δημοσιεύσεις
Νεκρολογία Jean Marcadé
Επίτιμος Αντιπρόεδρος της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και τακτικό μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου
View all

Έφυγε στις 28 Δεκεμβρίου 2012 στη Royan ένας μεγάλος αρχαιολόγος, ένας μεγάλος φιλέλληνας.

Ο Jean Marcadé γεννήθηκε στις 27 Απριλίου 1920 στην πόλη Libourne της επαρχίας Gironde (Δ. Γαλλία). Έφθασε στην Αθήνα το 1946, στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια, ως μέλος της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, όπου έμεινε για 7 συναπτά έτη, έως το 1953. Όπως λέει και ο ίδιος «Les voyages en France étaient rares. La Grèce était vraiment notre patrie d’adoption et elle nous adoptait». Στην ανοικτή στους αθηναϊκούς κύκλους Γαλλική Σχολή έρχεται σε επαφή με τους επιφανείς έλληνες αρχαιολόγους, τον Γεώργιο Οικονόμο, τον Αναστάσιο Ορλάνδο, τον Γιάννη Μηλιάδη, τον Χρήστο Καρούζο και «la chère Semni», όπως αναφέρει με τα δικά του λόγια στην τελετή επίδοσης του ξίφους του Ακαδημαϊκού στην Académie des Inscriptions et Belles Lettres στις 12 Ιανουαρίου 1985.

Το 1953 αφήνει την «κατ’ υιοθεσίαν» πατρίδα του για την ακαδημαϊκή του καριέρα στη Γαλλία ως καθηγητής, αρχικά στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux, όπου δίδαξε για περίπου 30 χρόνια, και ακολούθως —από το 1973 έως το 1989— στο Παρίσι στο Πανεπιστήμιο Paris I, Panthéon – Sorbonne.

Επέστρεφε ωστόσο πάντα σε τακτά διαστήματα και με τον ίδιο ενθουσιασμό στην Ελλάδα για τη συνέχεια των μελετών του· το τελευταίο του ταξίδι στην Αθήνα ήταν τον Απρίλιο 2009, οπότε είχε και την ευκαιρία να επισκεφθεί το νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Το 1977 έγινε membre associé της Académie Royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique· το 1978 ονομάστηκε membre correspondant και στις 25 Φεβρουαρίου 1983 εξελέγη Académicien της Académie des Inscriptions et Belles Lettres, της οποίας εχρημάτισε Πρόεδρος κατά το έτος 1994.

Ήταν επίτιμος Αντιπρόεδρος της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και τακτικό μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

Αυτοτελή έργα του:

1) Recueil des signatures de sculpteurs grecs σε 2 τόμους (1953, 1957).

2) Au Musée de Délos. Étude sur la sculpture hellénistique en ronde bosse découverte dans l’île (1969).

Οι δημοσιεύσεις του αφορούν κατά κύριον λόγο θέματα γλυπτικής, επιγραφικής, εικονογραφίας και εκτείνονται από την Ακρόπολη των Αθηνών, τους Δελφούς, το Άργος, τη Δήλο, τη Λυκόσουρα έως την Ξάνθο και την Κλάρο στη Μικρά Ασία. Το κέντρο των ενδιαφερόντων του εστιάζεται στην ελληνιστική γλυπτική, χωρίς ωστόσο να λείπουν από την εργογραφία του συμβολές για την αρχαϊκή και την κλασική πλαστική.

Άρθρα γλυπτικής προς τιμήν του Jean Marcadé από τους παλαιούς μαθητές του, Revue des Études anciennes 95, 1993, n° 1-2.

Συλλογή άρθρων του Jean Marcadé σε περιοδικά, Études de sculpture et d’iconographie antiques. Scripta varia, 1941-1991 (Fr. Croissant, B. Holtzmann, M. Jost [Επιμ.], 1993).

Ημερίδα προς τιμήν του Καθηγητή Jean Marcadé το Σάββατο 28 Μαΐου 2005 από την Ένωση Φίλων της Ακροπόλεως, Ανθέμιον, τεύχη 14-15, Δεκέμβριος 2005, 1-46.

Ήταν Επιστημονικός Διευθυντής των Σειρών «Archaeologia Mundi» (21 τόμοι) και «L’art ancien de l’Humanité» (10 τόμοι).

Εχρημάτισε επίσης Πρόεδρος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Revue des Études anciennes, Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Διεύθυνσης του περιοδικού Revue archéologique, Συνδιευθυντής του Journal des Savants και των Monuments et Mémoires de la Fondation E. Piot.

Για βιογραφικό σημείωμα και εργογραφία του Jean Marcadé βλ. στον ιστότοπο http://www.aibl.fr.

 

Βασιλική Μαχαίρα

Κέντρον Ερεύνης της Αρχαιότητος της Ακαδημίας Αθηνών

Εικ. 1. Pόδος, Αρχαιολογικό Μουσείο, μετά την ενσωμάτωση (1947).
1 / 6