Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας

Υποενότητα εμπορίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας

Εμπόριο και Εμπορικοί Αμφορείς.
Η οικονομική άνθηση της Αρχαίας Κορίνθου οφειλόταν ως επί το πλείστον στην ξακουστή εμπορική δραστηριότητα των κατοίκων της. Οι Κορίνθιοι από νωρίς εκμεταλλεύτηκαν την κομβική θέση του Ισθμού και τα δυο τους λιμάνια, το Λέχαιο στον Κορινθιακό Κόλπο και τις Κεγχρεές στον Σαρωνικό.

Η ιστορία και η εξέλιξη της Ισθμίας είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέχουσα γεωγραφική της θέση, αφού από τα πανάρχαια χρόνια ο Ισθμός αποτελεί ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, ένα χωνευτήρι μέσα στο οποίο η ελληνική «συνθετική» σκέψη μπόρεσε με τον καλύτερο τρόπο να παντρέψει πολιτιστικές επιρροές προερχόμενες από όλα τα σημεία του ορίζοντα.

Ομοίως, το πολυσύχναστο λιμάνι των Κεγχρεών, τις περιόδους που ο Σαρωνικός δεν ελεγχόταν από την μεγάλη αντίζηλο της Κορίνθου, την  Αθήνα, αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς σταθμούς στον Ελληνικό χώρο.

Τα πλοία που κατέπλεαν εδώ από τις εξωτικές αγορές της Ανατολής, μετέφεραν νέες ιδέες, τεχνικές και υλικά που το ελληνικό πνεύμα μετασχημάτιζε σε μοναδικά καλλιτεχνήματα.
Οι ανασκαφές στα Ίσθμια και στις Κεγχρεές αποκάλυψαν μεγάλο αριθμό εμπορικών αμφορέων διαφόρων περιόδων που είναι οι αψευδείς μάρτυρες της εκτεταμένης εμπορικής δραστηριότητας στο χώρο.

Η τυπολογία των αμφορέων αυτών, οδηγεί τους μελετητές σε συμπεράσματα σημαντικά για το διαμετακομιστικό εμπόριο κάθε περιόδου.

Στο εσωτερικό τους αποθηκεύονταν αγαθά όπως κρασί, λάδι, σιτηρά, αλιεύματα κ.α., που μεταφέρονταν σε μεγάλες αποστάσεις στα λιμάνια της Μεσογείου.

Το συνήθως οξυπύθμενο σχήμα τους είναι ενδεικτικό της χρήσης τους, αφού εξυπηρετούσε την εξοικονόμηση χώρου στα αμπάρια των πλοίων, στο έρμα των οποίων συνήθως «σφηνώνονταν» ώστε να αποφεύγονται οι κραδασμοί και η επικίνδυνη μετακίνηση του φορτίου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Σε πολλές περιπτώσεις οι αμφορείς φέρουν έντυπες σφραγίδες ή και επιγραφές που μαρτυρούν τον χώρο προέλευσής τους και τον κατασκευαστή τους.