Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας

Ο κήπος της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλλιθέας

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας δημιουργήθηκε το 2001 και εγκαινιάσθηκε από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Είναι το σπίτι της οικογενείας Λασκαρίδη, έργο του Τσίλερ και το δεύτερο καταγεγραμμένο που ανεγέρθη στην κοινότητα Καλλιθέας.

Επί πολλά χρόνια το κτήριο ήταν εγκαταλελειμμένο και έπειτα ο Δήμος μετά από πολλές προσπάθειες το έσωσε και, σύμφωνα με επιθυμία της Σοφίας Λασκαρίδου, το μετέτρεψε σε Πινακοθήκη.

Η Σοφία Λασκαρίδου, που φέρει το όνομα της η Πινακοθήκη, ήταν η πρώτη γυναίκα που εισήχθη στην Καλών Τεχνών, μετά από διαβουλεύσεις και πιέσεις με τον βασιλέα Γεώργιο Α’ .Ήταν εκείνη που «άνοιξε» τον δρόμο για να μπορούν και οι γυναίκες πλέον να εισάγονται στα ανώτατα ιδρύματα. Εξάλλου δεν θα μπορούσε να πράξει αλλιώς, μιας που η οικογένεια της ήταν από τους πρωτεργάτες στην διάδοση της εκπαίδευσης .

Η Σοφία ήταν μια πολύ έντονη προσωπικότητα, γεμάτη δράση, αυτοπεποίθηση και όρεξη για την τέχνη. Σπούδασε από το 1903 έως το 1907 στην Καλών Τεχνών. Το 1908 φεύγει με τριετή υποτροφία για το Μόναχο και το διάστημα 1910 έως το 1914 φοίτησε στην Academie de la Grande Chaumiere στο Παρίσι. Το 1916 επέστρεψε οριστικά στην Καλλιθέα όπου ασχολήθηκε με την τέχνη της και με τη διδασκαλία της.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας βρίσκεται στην οδό Λασκαρίδου 120 & Φιλαρέτου, και η είσοδος είναι ελεύθερη. Πραγματοποιούνται ξεναγήσεις κατόπιν συνεννόησης με τους αρμόδιους.

Σε αυτή φιλοξενείται η μόνιμη συλλογή που περιλαμβάνει έργα της ζωγράφου, προσωπικά της αντικείμενα, αντικείμενα που σχετίζονται με την οικογένεια της κ. α.

Στους υπόλοιπους χώρους φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, από διάφορους καλλιτέχνες, την συλλογή της Πινακοθήκης και τις εκθέσεις που διοργανώνουμε.

Κάθε τέλος εκπαιδευτικής χρονιάς γίνονται οι ετήσιες εκθέσεις των εργαστηρίων εικαστικών τεχνών του Δήμου.

Φυσικά, οι περιοδικές εκθέσεις φιλοξενούνται ανά διαστήματα διότι οι χώροι της πινακοθήκης δεν το επιτρέπουν.