Community
   από User
Δείτε το προφίλ μου
Το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών
Τελευταία ενημέρωση: 04/02/2014 11:36
1 / 4

Ανάμεσα στα τόσα που μας άφησαν οι πρόγονοί μας, βρίσκεται και η «ανοιχτή γλυπτοθήκη» του Α’ Νεκροταφείου.

Στην καρδιά της Αθήνας βρίσκονται μνημεία επώνυμων καλλιτεχνών (αρχιτεκτόνων και γλυπτών) τα οποία συνθέτουν μια «εικονογραφημένη ιστορία» του τόπου.

Ο Δήμος Αθηναίων και το νεκροταφείο έχουν σημαντικά έσοδα από αγορές, ενοικιάσεις και συντηρήσεις. Οι κηπουροί και οι φύλακες, εκτός από το μισθό τους ως δημόσιοι υπάλληλοι, κερδίζουν αρκετά από τα φιλοδωρήματα όσων επισκέπτονται τους τάφους των συγγενών τους.

Το Α’ Νεκροταφείο κλείνει με καγκελόπορτες και φυλάσσεται νυχθημερόν. Όμως, τον τελευταίο μήνα οι επισκέπτες παρατήρησαν πως έχουν κλαπεί από το νεκροταφείο σιδερένια διακοσμητικά (αλυσίδες, κιγκλιδώματα) και άλλα στοιχεία (λιβανιστήρια, χερούλια, κλειδαριές).

Εκτός από την πλημμελή φύλαξη του χώρου, οι καιρικές συνθήκες, με τις τελευταίες πολύ δυνατές και συχνές βροχές, έρχονται να επιδεινώσουν την κατάσταση, προξενώντας καταστροφές λόγω καθιζήσεων. Τάφοι σπάζουν και χάσκουν ανοιχτοί, σαν σε ταινία τρόμου. Γλυπτά πέφτουν και σπάνε και έργα τέχνης καταστρέφονται.

Ένα σημαντικό σημείο συγκέντρωσης της αντιπροσωπευτικής καλλιτεχνικής γλυπτικής δημιουργίας των νεότερων χρόνων βρίσκεται στο έλεος των καιρικών συνθηκών και των «ληστών» σιδήρου.

Πιστεύω πως, αν η διαχείριση της περιουσίας του Α’ Νεκροταφείου ήταν πιο «προσεγμένη», αφενός παλαιοί ιστορικοί τάφοι θα μπορούσαν να σωθούν με δημόσιο χρήμα, καθώς αποτελούν τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αφετέρου η εικόνα του χώρου θα μπορούσε και αυτή να είναι πιο «νοικοκυρεμένη» (κόσμια) αφού ο χώρος είναι μέρος επισκέψιμο. Δεν αναφέρομαι στο σεβασμό του κοιμητηρίου, αλλά στο σεβασμό του χώρου ως μνημείο συνόλου.

Φωτογραφίες

1. Τα κολονάκια στέκουν αμήχανα χωρίς τις αλυσίδες.

2. Οι βροχές αποσταθεροποίησαν το έδαφος και τα μνήματα καταστρέφονται δίνοντας μια εικόνα εγκατάλειψης.

3. Το μνήμα του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, ένα από τα αριστουργήματα του Α’ Νεκροταφείου.

4. Γαλαζοπαπαδίτσα, ένα από τα πολλά πουλιά που συναντά κανείς στο χώρο του Α’ Νεκροταφείου.

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Σχετικά Blogs
Είναι όντως το νεκροταφείο της Ashkelon το πρώτο φιλισταϊκό νεκροταφείο;
από Βάλια Παπαναστασοπούλου Archaeologist-Theologian
Είναι όντως φιλισταϊκό το νεκροταφείο που αποκαλύφθηκε στον Ashkelon και, αν ναι, είναι το πρώτο που έχει αποκαλυφθεί στο χώρο της Παλαιστίνης;
Νέο site για την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών
από Vasso Iliopoulou
Με σημαντικό υλικό για τη δράση της Σχολής στην Ελλάδα.
Αρχείο Blog
2024
2019 (1)
2018 (1)
2017 (2)
2016 (5)
2015 (14)
2014 (34)
2013 (9)
2012 (28)
2011 (2)