Community
   από User
Δείτε το προφίλ μου
Ντοκουμέντα από το Ιστορικό Αρχείο των Ιωαννίνων στο Μουσείο Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ
Τελευταία ενημέρωση: 21/03/2014 00:40

Σημαντικά ντοκουμέντα για τους Εβραίους θα διαθέσει το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Ιωαννιτών στο Μουσείο Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ, προκειμένου να συμβάλει στο ερευνητικό πρόγραμμα του Μουσείου. Συγκεκριμένα, ψηφιοποιημένα αντίγραφα των αρχείων του δήμου θα διατεθούν στο Αρχείο του Μουσείου Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ, με στόχο την ενημέρωση της διεθνούς ερευνητικής κοινότητας σχετικά με την εβραϊκή κοινότητα Ιωαννίνων. Αυτή την περίοδο, οι ερευνητές ασχολούνται με την παρουσία των Εβραίων στον ελλαδικό χώρο πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και επιχειρούν να συγκεντρώσουν και να ψηφιοποιήσουν αρχειακό υλικό.

 Η πρωτεύουσα της Ηπείρου είναι και «πρωτεύουσα» του ρωμανιώτικου εβραϊσμού, δηλαδή κέντρο του ελληνόφωνου εβραϊκού κόσμου, που οι ρίζες του χάνονται στον χρόνο, φτάνοντας έως την αρχαιοελληνική περίοδο. Στις αρχές του 20ου αιώνα ζούσαν στα Ιωάννινα 4.000 Εβραίοι, ενώ μέχρι τις παραμονές του ναζιστικού διωγμού, τον Μάρτιο του 1944, η κοινότητα της πόλης αριθμούσε περισσότερα από 2.000 μέλη. Μάλιστα, οι Γιαννιώτες Εβραίοι αποτέλεσαν τον πρώτο πυρήνα της ισραηλιτικής κοινότητας της Αθήνας, της οποίας άλλωστε η παλιά Συναγωγή, ονομάζεται «Γιαννιώτικη».

 Μέχρι το Ολοκαύτωμα, η εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα της τοπικής οικονομίας και ιστορίας. Έως τη δεκαετία του ’60 λειτουργούσε εβραϊκό σχολείο, ενώ σήμερα σώζεται στην πόλη το νεκροταφείο, οικοδομήματα από την εβραϊκή συνοικία και η Συναγωγή μέσα στο Κάστρο.

Πηγές:

ΑΠΕ-ΜΠΕ 

[http://www.kathimerini.gr/759023/article/epikairothta/ellada/ntokoymenta-apo-to-istoriko-arxeio-twn-iwanninwn-sto-moyseio-olokaytwmatos-twn-hpa(21/03/14)]

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Σχετικά Blogs
Μέσα στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού (NMEC)
από Zeta Xekalaki
Ένα μουσείο-κιβωτός που αναδεικνύει την ψυχή της Αιγύπτου μέσα από τα αντικείμενα της έκθεσης, το υπόγειο "μαυσωλείο" για τις βασιλικές μούμιες και τους κήπους του που έχουν ήδη αγαπηθεί από τους σημερινούς Αιγύπτιους.
Ένα Μουσείο Παιχνιδιών ετοιμάζεται να λειτουργήσει στην Αθήνα
από User
Ο Πύργος Κουλούρα στο Παλαιό Φάληρο ετοιμάζεται να υποδεχτεί μία από τις πιο πολύτιμες συλλογές παιχνιδιών της Ελλάδας.
Αρχείο Blog
2024
2019 (1)
2018 (1)
2017 (2)
2016 (5)
2015 (14)
2014 (34)
2013 (9)
2012 (28)
2011 (2)