Community
   από User
Δείτε το προφίλ μου
Μια πολύτιμη «βιομηχανία»
Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2012 12:54

Η σηροτροφία, η εκτροφή δηλαδή του μεταξοσκώληκα, και η μεταξοϋφαντουργία είναι δύο τομείς που έφεραν πλούτο και πολιτισμό σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Το μετάξι, ως ύφασμα, ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες από τον 4ο αι. π.Χ., χάρη στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όμως, η εκτροφή του μεταξοσκώληκα και η τεχνική της μεταξοϋφαντουργίας διαδόθηκαν στη Δύση μόλις τον 6ο αι. μ.Χ., όταν ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός έστειλε στην Κίνα δύο μοναχούς που έκλεψαν τα πολύτιμα αυγά του σκουληκιού και τα μυστικά μιας τέχνης, που παρέμεναν καλά φυλαγμένα από το 3000 π.Χ.!

Μεταξύ 16ου και 19ου αιώνα καλλιεργούνταν πολλές μουριές στην Ελλάδα, έτσι η σηροτροφία αναπτύχθηκε από τη Λακωνία ως τη Θράκη, τροφοδοτώντας την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή μεταξουργία (Γαλλία και κυρίως Ιταλία) με κουκούλια και μεταξόνημα.

Η άνθηση του κλάδου δεν άντεξε όμως τον ανταγωνισμό των αρχών του 20ού αι., με τις τεχνητές και συνθετικές ίνες που έριξαν τις τιμές του μεταξιού. Έτσι, σήμερα, μόνο στο Μουσείο του Μεταξιού, στο Σουφλί, μπορεί κανείς να εκτιμήσει τη σημασία που είχε για την οικονομία της Ελλάδας ο κλάδος αυτός.

Βέβαια, αν κάποιος θέλει να εκθρέψει μεταξοσκώληκες, είναι πολύ εύκολο και δεν απαιτείται πολύς χώρος. Η μόνη δυσκολία είναι πως χρειάζονται σημαντικές ποσότητες από φύλλα μουριάς για να τραφούν οι κάμπιες (σκουλήκια) μέχρι να γίνουν λευκές πεταλούδες και να κάνουν αυγουλάκια.

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Αρχείο Blog
2024
2019 (1)
2018 (1)
2017 (2)
2016 (5)
2015 (14)
2014 (34)
2013 (9)
2012 (28)
2011 (2)