Community
   από User
Δείτε το προφίλ μου
Θεματικός τουρισμός στην Ελλάδα
Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2013 12:59

Όλοι συμφωνούμε ότι η Ελλάδα προσφέρει ανεξάντλητες επιλογές για κάθε είδος  τουρισμού. Ωστόσο, όπως όλα θέλουν μια οργάνωση, θα βοηθούσε τις επιλογές του επισκέπτη αν οι διαδρομές που προσφέρονταν, σε ξένους και Έλληνες, ήταν οργανωμένες σε «θεματικές ενότητες». Αυτό προϋποθέτει πολλές επισκέψεις, συχνά στον ίδιο τόπο, για να τον γνωρίσει κανείς από διάφορες σκοπιές. Για να γίνω πιο σαφής:

Ανάλογα με το χρόνο που διαθέτει, ο επισκέπτης διαλέγει την περιοχή που θα «εξερευνήσει» και τη χρονική ή θεματική περίοδο που τον ενδιαφέρει ή του αρέσει:

1. Γεωλογία – Παλαιοντολογία – Παλαιοζωολογία – Σπήλαια – Ιαματικές Πηγές – Φαράγγια. Τα θέματα θα υποστηρίζονται από τη Γεωμυθολογία (δημιουργίες των θεών: φαράγγια, ποταμοί κ.λπ.). Μπορούν, επίσης, να προταθούν μέρη για αναρρίχηση και γεωτουρισμό.

2. Προϊστορία: Παλαιολιθική περίοδος (π.χ. βλ. Αρχαιολογία, τεύχη 58-61).

3. Νεολιθική περίοδος (πολιτισμός και επιτεύγματα, π.χ. αποστραγγιστικά έργα στη λίμνη Κωπαΐδας).

4. Κλασικοί – Ρωμαϊκοί χρόνοι.

5. Χριστιανική περίοδος: Πρωτοβυζαντινοί και Βυζαντινοί χρόνοι.

6. Μεταβυζαντινή περίοδος – Λαϊκός πολιτισμός (παραδοσιακοί οικισμοί και λαογραφικά μουσεία).

7. Η παράδοση σήμερα: γιορτές και πανηγύρια (χορός και μουσική στην Ελλάδα).

8. Οικολογικός τουρισμός, χλωρίδα και πανίδα της Ελλάδας (πλούτος της Ελλάδας).

Με άξονα τη χρονική περίοδο θα εξετάζονται οι περιοχές: Βόρεια Ελλάδα (Νησιά Β. Αιγαίου, Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος), Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Επτάνησα.

Για να γνωρίσει καλά ο ταξιδιώτης ένα από τα μέρη ίσως διαλέξει να το επισκεφθεί ακόμα και έξι φορές αν το έχει αγαπήσει, προκειμένου να αντλήσει όλες, κατά το δυνατόν, τις πληροφορίες, και να απολαύσει τις χάρες και τις ιδιομορφίες του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να διακρίνει πώς κάθε περίοδος ενσωματώνεται στην προηγούμενη.

Αν κάποιος διαθέτει 15 μέρες το χρόνο για επίσκεψη στην Ελλάδα, θα επιλέξει, για παράδειγμα, πρώτα την Κλασική-Ρωμαϊκή περίοδο, που είναι οι πιο προβεβλημένες, αλλά μετά μπορεί να θελήσει να κάνει και οικολογικό τουρισμό, που τώρα αναπτύσσεται. Σε επόμενη φάση, έχει την επιλογή ενός 15ημέρου με άξονα την προϊστορία και, αφού δει τα ενδιαφέροντα σημεία, μπορεί να διαλέξει να επισκεφθεί τις γεωλογικές, παλαιοντολογικές θέσεις.

Με άλλα λόγια, η σειρά επίσκεψης είναι επιλογή του ταξιδιώτη που θα μπορεί ακόμα να συνδυάσει και μέρος του κάθε πακέτου: μια εβδομάδα Γεωλογίας και μια εβδομάδα Σύγχρονης Ελλάδας, αν και προτιμότερο είναι να εξαντλήσει τις 15 μέρες με ένα πακέτο.

Αυτές οι σκέψεις γεννήθηκαν από την ανάγκη της οργάνωσης της διαμονής φίλων που επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο και για να έχουν πλήρη εικόνα πρέπει να έρχονται με τα αυτοκίνητά τους, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα ένα ταξιδιωτικό γραφείο να εξυπηρετεί και τις ανάγκες των πιο «απαιτητικών» επισκεπτών. Ακόμα και με το να κάνει έκπτωση από το δεύτερο ταξίδι και μετά.

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Σχετικά Blogs
Museum Finder | Ανακαλύψτε τα μουσεία της Ελλάδας
από User
ονομάζομαι Νίκος Καββαδάς και λαμβάνω το θάρρος να σας γνωστοποιήσω μια εθελοντική προσπάθεια που έχω ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες, την οποία αν βρίσκετε ενδιαφέρουσα, θα παρακαλούσα να προβάλετε μέσα από την σελίδα σας, προκειμένου να γνωστοποιηθεί στους αναγνώστες που πιθανόν ενδιαφέρονται. Η προσπάθεια ονομάζεται Museum Finder και παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες. Παραμένω στην διάθεση σας, για οποιαδήποτε διευκρίνηση χρειαστείτε. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Νίκος Καββαδάς
Εκδρομή της «Αρχαιολογίας» στην Αίγινα
από Αλίκη Σχοινά
Το πρωί της Κυριακής 24 Σεπτέμβρη οι συνεργάτες του περιοδικού Αρχαιολογία και Τέχνες βρεθήκαμε στην Αίγινα για ημερήσια εκδρομή. Μαζί μας ήταν οι αρχαιολόγοι Κατερίνα Χαρατζοπούλου και Ελίζα Σιουμπάρα.
Αρχείο Blog
2024
2019 (1)
2018 (1)
2017 (2)
2016 (5)
2015 (14)
2014 (34)
2013 (9)
2012 (28)
2011 (2)