Community
Δείτε το προφίλ μου
Εκδρομή της «Αρχαιολογίας» στην Αίγινα
Τελευταία ενημέρωση: 09/10/2017 09:47
1 / 11

Το πρωί της Κυριακής 24 Σεπτέμβρη οι συνεργάτες του περιοδικού Αρχαιολογία και Τέχνες βρεθήκαμε στην Αίγινα για ημερήσια εκδρομή. Μαζί μας ήταν οι αρχαιολόγοι Κατερίνα Χαρατζοπούλου και Ελίζα Σιουμπάρα.

Μόλις συναντηθήκαμε όλοι, ο πρώτος σταθμός μας ήταν ο Ναός της Αφαίας. Εκεί μας περίμενε ο πλέον αρμόδιος να μας ξεναγήσει, ο καθηγητής ErnstLudwig Schwandner. Ο γερμανός καθηγητής έχει αφιερώσει πάνω από 30 χρόνια στη μελέτη του Ναού της Αφαίας, και βρίσκεται πίσω από το μουσείο που στεγάζεται στον αρχαιολογικό χώρο. Μας αφηγήθηκε γλαφυρά το μύθο της Βριτόμαρτης, η οποία, μετά από μια μακρά περιπέτεια, κατέληξε στο νησί και, με τη βοήθεια της Άρτεμης, έγινε Αφαία. Γύρω από τον ναό, ανάμεσα στα διάσπαρτα μέλη του, αλλά και μέσα στο μουσείο, η καθοδήγηση του Δρα Schwandner ήταν πολύτιμη, καθώς έστρεφε την προσοχή μας σε σημαντικές λεπτομέρειες οι οποίες θα μας διέφευγαν.

Η τεχνική επιτήδευση του οικοδομήματος και η υψηλή καλλιτεχνική αξία του διάκοσμού του γεννούν τον θαυμασμό αλλά και την αναπόφευκτη θλίψη στον Έλληνα επισκέπτη, όταν αναλογίζεται πως η πλειοψηφία των γλυπτών του ναού βρίσκεται στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου.

Με ενδιάμεσο σταθμό το μοναστήρι και τον τάφο του Αγίου Νεκταρίου, επισκεφτήκαμε, τέλος, την κοντινή Παλαιοχώρα, τον εγκαταλελειμμένο μεσαιωνικό οικισμό ο οποίος χτίστηκε στην απόκρημνη πλαγιά με σκοπό ν’ αποφύγει τις πειρατικές επιθέσεις, από τις οποίες, όμως, χτυπήθηκε επανειλημμένα και, τελικά, ερήμωσε. Σήμερα σώζονται πολυάριθμες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, δυστυχώς πολλές από αυτές σε κακή κατάσταση. Στον γοητευτικό αυτόν οικισμό μας ξενάγησε η αρχαιολόγος Κατερίνα Χαρατζοπούλου. Περιηγούμενοι ανάμεσα στα ερείπια της Παλαιοχώρας, χάρη στην απόλυτη σιωπή που την περικλείει, είχαμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο και να φανταστούμε πώς θα ήταν εκεί η ζωή των Αιγινητών σε περασμένους αιώνες.

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Σχετικά Blogs
Καρύταινα: Μια άνετη εκδρομή
από User
Στον παραδοσιακό οικισμό δεσπόζει το φράγκικο κάστρο, που κατασκευάστηκε από το υλικό της αρχαίας Βρένθης, στην ίδια θέση.
Ένα Μουσείο Παιχνιδιών ετοιμάζεται να λειτουργήσει στην Αθήνα
από User
Ο Πύργος Κουλούρα στο Παλαιό Φάληρο ετοιμάζεται να υποδεχτεί μία από τις πιο πολύτιμες συλλογές παιχνιδιών της Ελλάδας.
Αρχείο Blog
2024
2017 (1)
2016 (2)