Community
   από User
Δείτε το προφίλ μου
Εξάρθρωση μεγάλου δικτύου αρχαιοκαπηλίας στη Θεσσαλονίκη
Τελευταία ενημέρωση: 13/01/2014 10:22

Ποινή κάθειρξης 22 ετών και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε 67χρονο συνταξιούχο εκτελωνιστή για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας. O 67χρονος είναι ένας από τους βασικούς κατηγορούμενος της σπείρας που δρούσε στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα και είχε διασυνδέσεις στο εξωτερικό. 

Μαζί του καταδικάστηκαν άλλα 43 άτομα που κατηγορούνταν για συμμετοχή στο ίδιο δίκτυο. Το δικαστήριο τους επέβαλε ποινές από φυλάκιση 2 ετών έως κάθειρξη 9 ετών και δύο μηνών, ενώ αθώωσε εννέα άτομα που κάθισαν στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου. 

Οι έρευνες των διωκτικών αρχών αποκάλυψαν έναν αρχαιολογικό θησαυρό, αποτελούμενο από 9.200 νομίσματα και αντικείμενα διαφόρων εποχών.

Από το σύνολο των καταδικασθέντων, δύο πήραν το δρόμο για τις φυλακές. Πρόκειται για τον 67χρονο, φερόμενο ως «εγκέφαλο» του δικτύου, και τον άμεσο συνεργάτη του που ήταν ο εκτιμητής των αρχαίων. 

Ο βασικός κατηγορούμενος κατηγορήθηκε για συγκέντρωση κυρίως αρχαίων νομισμάτων από διάφορες περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.

Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους ήταν άτομα που έψαχναν παράνομα αρχαιολογικούς θησαυρούς και παρέδιδαν τα ευρήματα στο δίκτυο που είχε «στήσει» ο 67χρονος. Όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, ο βασικός κατηγορούμενος, μεταξύ άλλων, φέρεται ότι διοχέτευε τα νομίσματα σε εξειδικευμένους οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού.

Ο 67χρονος δεν παρέστη στην ετυμηγορία του δικαστηρίου, καθώς τις τελευταίες μέρες, κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η ακροαματική διαδικασία, επικαλέστηκε πρόβλημα υγείας και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Αυτός ήταν ο λόγος που δεν απολογήθηκε, με τον συνήγορό του να υποστηρίζει κατά την αγόρευσή του ότι ο εντολέας του παραδέχεται μόνο την κατοχή των αρχαίων.

Για τους υπόλοιπους, το δικαστήριο αποφάσισε να αναστείλει τις ποινές, ενώ στις περιπτώσεις που δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αναστολής, αποφασίστηκε η μετατροπή των ποινών σε χρηματικές κι έτσι αφέθηκαν ελεύθεροι. 

Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε τον περσινό Μάρτιο, μετά από γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση σε νομούς της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. 

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Σχετικά Blogs
Επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς στα αρχαιολογικά μουσεία της Πέλλας και της Θεσσαλονίκης
από Vasso Iliopoulou
Ξεναγήθηκε από τις κυρίες Αγγελική Κοτταρίδου και Πολυξένη Βελένη.
Αρχείο Blog
2024
2019 (1)
2018 (1)
2017 (2)
2016 (5)
2015 (14)
2014 (34)
2013 (9)
2012 (28)
2011 (2)