Community
   από ptsinari
Δείτε το προφίλ μου
Ταινία για τις «33 μέρες» δημιουργίας της Γκερνίκα
Τελευταία ενημέρωση: 24/02/2012 14:22

 

Χάρη στις φωτογραφίες που σώζονται αλλά και στα προσχέδια, η ταινία «33 μέρες» έχει όλες τις προϋποθέσεις να δείξει πώς ο Πάμπλο Πικάσο δημιούργησε τον διάσημο πίνακα.

 

Τις φωτογραφίες των διαφόρων σταδίων δημιουργίας της “Γκερνίκα” είχε τραβήξει η Ντόρα Μάαρ . Εκτός από τις φωτογραφίες, σώζονται εξάλλου τα σκίτσα που προηγήθηκαν του πίνακα, όπως εκείνα που απεικονίζεται το άλογο, ή το φλεγόμενο κτίριο κ.ο.κ.

 

Ο ζωγράφος συνέλαβε την “Γκερνίκα” ως μια σαφή απάντηση σε ένα σύγχρονο γεγονός, το βομβαρδισμό μιας συνηθισμένης πόλης, μια σφαγή αμάχων. Ήταν επίσης μια προσπάθειά του να παντρέψει την αποσπασματικότητα του κυβισμού και τον ονειρικό κόσμο του σουρεαλισμού με το παραδοσιακό είδος που λέγεται ιστορική ζωγραφική.

 

Έτσι, όπως γράφει ο κριτικός τέχνης JonathanJones, «ο Πικάσο δεν μας κληροδότησε μόνο έναν σπουδαίο πίνακα, αλλά και ένα σπουδαίο πρότυπο για το πώς μπορεί να δουλευτεί η τέχνη – και για ποιο λόγο είναι σημαντική. Το να μεταφερθεί η ιστορία αυτής της προσπάθειας ενός ανθρώπου να αλλάξει τον κόσμο στον κινηματογράφο είναι λαμπρή ιδέα. Ας ελπίσουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι αντάξιο του ηθικού και δημιουργικού ηρωισμού του Πικάσο».

 

Την ταινία θα σκηνοθετήσει ο Κάρλος Σάουρα και τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν το επόμενο καλοκαίρι…

 

 

 

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
Ιστορία του νυχιού
από User
Η φροντίδα των νυχιών εφαρμόζεται εδώ και 5.000 χρόνια, δηλαδή από το 3000 π.Χ.
Αρχείο Blog
2025
2013 (1)
2012 (25)