Εκθέσεις
12 Ιουλίου 2022 Έναρξη
31 Αυγούστου 2022 Λήξη
Δεύτερα έως Κυριακή: 08:00-20:00 Ώρα
Ελλάδα Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Αίθριο), Λεωφόρος Στρατού 2, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2313 306400
e-mail.: mbp@culture.gr
Ιστοσελίδα

Ανέστιοι Προσφεύγοντες

12 Ιουλίου–31 Αυγούστου 2022

Το έργο του Γιώργου Κόρδη με τίτλο «Ανέστιοι Προσφεύγοντες» παρουσιάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Πρόκειται για μια εικαστική σύνθεση-εγκατάσταση μνημειακών διαστάσεων που προσεγγίζει το θέμα της ανεστιότητας-προσφυγιάς ως κοινωνικό-ιστορικό φαινόμενο ανιχνεύοντας τις υπαρξιακές,  ψυχολογικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις του.

Η εγκατάσταση αποτελείται από 8 επιμέρους αυτοτελή έργα, τα οποία συν-ενώνονται σε ένα ενιαίο έργο που δείχνει την πορεία ανθρώπων που βιαίως απώλεσαν την εστία τους και πορεύονται υπό το κράτος του φόβου προς αναζήτηση νέας φιλόξενης γης για να στεγάσουν τη ζωή και  τα όνειρά τους.

Πρόκειται για μια εξ ολοκλήρου ψηφιακή δημιουργία η οποία θα παρουσιαστεί τυπωμένη από το εργαστήριο Colour Consulting Group της Θεσσαλονίκης και τους αδελφούς Γράνη με τη μέθοδο Giclée σε fine art canvas Hahnemühle στο περιστύλιο του αιθρίου του μουσείου.

Παράλληλα με την έκθεση της εικαστικής εγκατάστασης, στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού θα προβληθεί ένα video art, έργο της μουσικού και σκηνοθέτριας Φένιας Παπαδόδημα, στο οποίο παρουσιάζεται η διαδικασία δημιουργίας του έργου με μουσική επένδυση και ποιητικές αναφορές.

Για την έκθεση γράφουν οι: Μάνος Στεφανίδης, ιστορικός τέχνης, Δημήτρης Κοσμόπουλος, ποιητής, Κeri Wiederspahn, εικαστικός, διεθνής επιμελήτρια των εκθέσεων του Γιώργου Κόρδη.

Επιμέλεια έκθεσης για το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Προϊσταμένη Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

Εγκαίνια: Τρίτη 12 Ιουλίου 2022, και ώρα 20:00.

Είσοδος ελεύθερη.