Εκθέσεις
27 Φεβρουαρίου 2013 Έναρξη
21 Ιουνίου 2013 Λήξη
Δευτέρα-Σάββατο 10:00–18:00 Ώρα
Ελλάδα Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Φουαγιέ - κτήριο Μ1), 25ης Μαρτίου και Παραλία, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 895938-9
Ιστοσελίδα

Μουσική Παιδεία και Δημοκρατία στην Κλασική Αθήνα

27 Φεβρουαρίου–21 Ιουνίου 2013

Η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με τίτλο «Μουσική Παιδεία και Δημοκρατία στην Κλασική Αθήνα» φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση, την επιστημονική επιμέλεια της οποίας υπογράφει η καθηγήτρια Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, προσεγγίζει τη μουσική ως ένα στοιχείο παιδείας που ενδυναμώνει τους θεσμούς της δημοκρατίας και της συμμετοχής στα κοινά.

Η έκθεση διαμορφώνεται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη ενότητα, για τη μουσική παιδεία και εκπαίδευση, παρουσιάζει καταρχήν τους ήρωες Θησέα, Ηρακλή, Αχιλλέα και Πάρι, ως πρότυπα του μορφωμένου μουσικά ήρωα, στη συνέχεια, τη μουσική εκπαίδευση των νέων ως συστατικό της διαμόρφωσης της κοινωνικής συνείδησης και του ηθικού χαρακτήρα του μελλοντικού Αθηναίου πολίτη, και τέλος, τη μουσική συνοδεία κατά τη σωματική άσκηση στην παλαίστρα.

Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στις εκδηλώσεις του Δήμου με τη συμμετοχή των νέων της πόλης: στις μεγάλες θρησκευτικές εορτές: Παναθήναια (πομπές, ομαδικοί χοροί νέων και νεανίδων), τους μουσικούς αγώνες και άλλες μουσικές εκδηλώσεις και στα Εν Άστει Διονύσια και το θέατρο ως παιδεία της πόλης. Η τρίτη ενότητα παρουσιάζει τον μορφωμένο μουσικά Αθηναίο και τη μορφωμένη Αθηναία.

Οι ενότητες αναπτύσσονται μέσα από κείμενα, εκμαγεία αρχαιολογικών ευρημάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα και φωτογραφικές αναπαραγωγές εικονογραφικού υλικού από πολλά μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013 (21:30) παράλληλα με την έναρξη του 3ου Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών του Μεγάρου.