Ένα παιδί αναζητά κάτι που έχασε ανάμεσα σε εμβληματικά γλυπτά της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, μια ξενιτεμένη συγγραφέας επιστρέφει νοερά στην αγαπημένη της πόλη μέσα από αυτή την ιστορία και μία βιβλιοπαρουσίαση πραγματοποιείται σε έναν χώρο που, αν και εγκαινιάστηκε μόλις πριν από λίγους μήνες, υπάρχει από το 2021 στο εικαστικό σύμπαν του βιβλίου.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν τη Θεσσαλονίκη, το παραμύθι της Ανθής Γραμματικοπούλου, το οποίο παρουσιάζεται την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026, και ώρα 18:00, στη Γυάλινη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νέας Παραλίας. Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία ενός κοριτσιού, της Ζωής, που παίζει φλάουτο και περπατά ανέμελα στη Νέα Παραλία. Η φύση της χαρίζει ηρεμία, όμως ξαφνικά το φλάουτο χάνεται. Τότε αρχίζει μια μικρή περιπέτεια αναζήτησης, που την οδηγεί σε μια διαδρομή ανάμεσα στα γλυπτά της παραλίας και σε μια πρώτη, ουσιαστική γνωριμία μαζί τους.

Η διαδρομή αυτή ξεδιπλώνεται μέσα από τις σελίδες του παραμυθιού της Ανθής Γραμματικοπούλου, η οποία έγραψε το βιβλίο το 2021, μέσα στην απομόνωση του lockdown, βρισκόμενη στη Γαλλία, τον τόπο όπου ζει και εργάζεται από το 1999. «Ήταν τόσο έντονη τότε η επιθυμία μου να είμαι στη Θεσσαλονίκη και να μπορώ να βγω βόλτα εκεί», λέει, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συγγραφέας και μουσικός. Η επιθυμία της μετατράπηκε σε ιστορία, εικόνα και ήχο, αφού η Ανθή Γραμματικοπούλου, όχι μόνο έγραψε το βιβλίο, αλλά το ζωγράφισε και το ηχογράφησε, αναλαμβάνοντας η ίδια την αφήγηση.

Έτσι ξεκίνησε η βόλτα της μικρής Ζωής για να βρει το φλάουτό της και, ταυτόχρονα, η νοερή βόλτα της συγγραφέως και μουσικού στη Νέα Παραλία, έναν τόπο που, όπως λέει, κάθε φορά που βρίσκεται εκεί νιώθει να αναπνέει, να γεμίζει ανεμελιά και ξεγνοιασιά και, κυρίως, αισθάνεται χαρά και ευτυχία.

«Όταν ξεκινά η περιπέτεια για να βρει το φλάουτό της, η Ζωή συναντά όλα τα γλυπτά της παραλίας, ψάχνοντας ανάμεσά τους. Ξεκινά από τη “Λουόμενη”, ανάμεσα στον Λευκό Πύργο και το Βασιλικό Θέατρο. Εκεί ακούγεται μια μελωδία, αλλά το φλάουτο δεν είναι εκεί», λέει η κα Γραμματικοπούλου. Λίγο πιο πέρα, στον ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανάμεσα σε σκέιτερς και περαστικούς, η μουσική γίνεται δυναμική, σχεδόν εκρηκτική. Στις «Ομπρέλες», η χαρά και η συλλογική εμπειρία όσων απολαμβάνουν το διάσημο γλυπτό μετατρέπονται επίσης σε ήχο. Και στους «Τρεις Κύκλους», ακριβώς δίπλα στη σημερινή Γυάλινη Βιβλιοθήκη, έρχεται μια μεγάλη αποκάλυψη. «Τελικά καταλαβαίνει ότι το φλάουτο το είχε μαζί της, μέσα στην τσάντα της, και προσπαθεί να καταλάβει πώς ξεχάστηκε εκεί και επίσης τι ήταν όλη αυτή η μουσική που άκουγε δίπλα από κάθε γλυπτό», αναφέρει η συγγραφέας. Το παραμύθι κλείνει με έναν ποιητικό και φιλοσοφικό στοχασμό, που επιβεβαιώνεται στο τέλος με έναν απροσδόκητο τρόπο, μια μικρή έκπληξη που αφήνει τον αναγνώστη να δει αλλιώς τον χώρο γύρω του.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλεί το γεγονός ότι η Ανθή Γραμματικοπούλου είχε ζωγραφίσει, μέσα στο βιβλίο της, πριν από 4-5 χρόνια, το γυάλινο κτήριο δίπλα στους «Τρεις Κύκλους», χωρίς να γνωρίζει ότι κάποτε θα αποκτούσε ταυτότητα ως Δημοτική Βιβλιοθήκη. Τότε δεν υπήρχε ούτε το μεγάλο γλυπτό «Θαλασσινός Ορίζοντας» που σήμερα δεσπόζει στο σημείο, οπότε το βιβλίο, έτσι, αποτυπώνει μια στιγμή της παραλίας όπως ήταν παλαιότερα.

Η παρουσίαση θα είναι κάτι παραπάνω από μια απλή αφήγηση. Θα περιλαμβάνει κινηματογραφική προβολή του βιβλίου, μουσικό-εικαστικό παιχνίδι και διαδραστική συζήτηση με τα παιδιά. Στόχος της Ανθής Γραμματικοπούλου είναι να δώσει στα παιδιά τα πρώτα «κλειδιά» για να διαβάζουν τα γλυπτά της πόλης: να μάθουν τους δημιουργούς τους, να ξεχωρίζουν άγαλμα, ανδριάντα και μνημείο και να κατανοούν τους συμβολισμούς. Γιατί, όπως λέει και η ίδια, «η παραλία της Θεσσαλονίκης είναι η δική μας βόλτα. Και όταν μάθουμε να την κοιτάμε λίγο πιο προσεκτικά, μετά από αυτή την παρουσίαση, η βόλτα στην παραλία δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια…».

Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ευάγγελου Μουστάκα, ο οποίος φιλοτέχνησε τον ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Νοέμβριο σε ηλικία 96 ετών.