Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου διοργανώνει την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2025, και ώρα 18:00, την τελευταία διάλεξη του 2025 της αρχαιολογικής περιοδικής έκθεσης ΕΚΑΤΟΜΠΟΛΙΣ: Ο Κόσμος της Αρχαϊκής Κρήτης. Η διάλεξη της Ειρήνης Γαλλή, Προϊσταμένης του Τμήματος Μουσειολογίας, Μουσειογραφίας και Εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, έχει τίτλο «ΕΚΑΤΟΜΠΟΛΙΣ: Κλείνοντας τον κύκλο».
Από τον Οκτώβριο του 2024 έως τον Νοέμβριο του 2025, κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι ερευνητές παρουσίασαν νέες προσεγγίσεις και ερευνητικά δεδομένα για τις πόλεις της Αρχαϊκής Κρήτης.
Μέσα από πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα, νέες διεπιστημονικές αναλύσεις, αλλά και σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις, παρουσιάστηκε μια Κρήτη δραστήρια, πολυκεντρική και πολιτικά δημιουργική, σε αντίθεση με παλαιότερες αντιλήψεις περί στασιμότητας. Οι διαλέξεις συνέδεσαν την αιχμή της επιστημονικής έρευνας με τον ανοιχτό διάλογο, προσφέροντας μια πολυφωνική και δυναμική ανάγνωση της εποχής.
Η παρουσίαση αυτή αποτελεί έναν μικρό επίλογο στον κύκλο των δεκαέξι επιστημονικών διαλέξεων που σχεδιάστηκε για να συνοδεύσει την περιοδική έκθεση του Μουσείου και να αναδείξει την Αρχαϊκή Κρήτη ως δυναμικό πεδίο αρχαιολογικής, ιστορικής και κοινωνικής διερεύνησης, που εξακολουθεί να εμπλουτίζεται από συνεχή ανασκαφική και επιστημονική δραστηριότητα.
Είσοδος ελεύθερη
Η διάλεξη θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του καναλιού του Μουσείου στο YouTube.
Να σημειωθεί ότι η διάρκεια της έκθεσης παρατάθηκε έως και τις 15 Μαρτίου 2026. Δείτε περισσότερα εδώ.