Άσκηση ετοιμότητας οργανωμένης απομάκρυνσης επισκεπτών λόγω επαπειλούμενου κινδύνου από δασική πυρκαγιά, με την ονομασία «Περίβλεπτος 2025», πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Ιουλίου 2025 στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά, παρουσία των Υπουργών Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας των δύο Υπουργείων και αποσκοπεί στον έλεγχο της επιχειρησιακής ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, στη δοκιμή της αποτελεσματικότητας των προβλεπόμενων διαδικασιών απομάκρυνσης των επισκεπτών, καθώς και στον εντοπισμό πιθανών αδυναμιών και σημείων προς βελτίωση, σε περίπτωση εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς εκτός του αρχαιολογικού χώρου αλλά σε κοντινή απόσταση.
O αρχαιολογικός χώρος του Μυστρά διαθέτει πλέον ένα εξαιρετικά σύγχρονο, πλήρες και λειτουργικό σύστημα πυρόσβεσης για τη θωράκισή του από τους επαπειλούμενους κινδύνους της κλιματικής κρίσης, αποτελούμενο από 4 δεξαμενές ύδατος (120 κ.μ. εκάστη), 2 πυροσβεστικά συγκροτήματα, 41 πυροσβεστικές φωλιές, 82 πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως από δύο σε κάθε πυροσβεστική φωλιά, 20 εκτοξευτήρες ύδατος και 16 πυροσβεστικούς σταθμούς. Το έργο της εγκατάστασης δικτύου πυρόσβεσης στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του ΥΠΠΟ με πόρους, ύψους 3.000.000 ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ο σχεδιασμός της άσκησης βασίστηκε στη μελέτη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του Μυστρά, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς και την αντίδραση τόσο του προσωπικού, όσο και των επιχειρησιακών φορέων.
Στην άσκηση συμμετείχαν, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και λοιποί συναρμόδιοι φορείς και εθελοντές, αναδεικνύοντας τη σημασία της διαλειτουργικότητας, της συνέργειας και του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ασφαλή και άμεση απομάκρυνση των επισκεπτών προς προκαθορισμένα σημεία ασφαλείας, στην προστασία των πολιτιστικών υποδομών και στην αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων μέσων και ανθρώπινου δυναμικού.
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά, έναν μείζονα αρχαιολογικό χώρο, ενταγμένο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, παρακολουθήσαμε μία άσκηση ετοιμότητας στο πλαίσιο υλοποίησης Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο έχει φέρει, από το 2021, εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα.
»Δεν επρόκειτο για μια απλή προσομοίωση. Πραγματοποιήθηκε σε απόλυτα ρεαλιστικές συνθήκες και αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο πρόληψης και ετοιμότητας, που μας επιτρέπει να ελέγξουμε το επίπεδο συντονισμού και την επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την προστασία των ανθρώπινων ζωών, των πολιτιστικών αγαθών και του φυσικού περιβάλλοντος. Η διαχείριση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση, επικαιροποίηση σχεδίων και συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού».
«Παρέχονται οι σωστές οδηγίες τις κρίσιμες στιγμές, αλλά έχει αλλάξει και η νοοτροπία των στελεχών της αρχαιολογικής υπηρεσίας» ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού. «Πριν από μερικά χρόνια ήταν αδιανόητο να δεχθεί κάποιος τα κανονάκια νερού σε τόσο κοντινή απόσταση από το Παλάτι. Σήμερα, είναι το αυτονόητο για να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά από τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης και τις πυρκαγιές. Τα τελευταία έξι χρόνια στο επίπεδο της πυροπροστασίας και της πυρασφάλειας στους αρχαιολογικούς χώρους έχουν γίνει τα περισσότερα από ποτέ, ξεκινώντας πραγματικά από το μηδέν».