Η γαλλο-αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή, του Γαλλο-Αιγυπτιακού Κέντρου Μελέτης των Ναών του Καρνάκ (CFEETK), σε συνεργασία με το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων και το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας, αποκάλυψε μια συλλογή κοσμημάτων που χρονολογούνται από τις αρχές της 26ης φαραωνικής Δυναστείας. Η αποκάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών που διεξήγαγε η αποστολή στον βορειοδυτικό τομέα των Ναών του Καρνάκ.

Ο Σερίφ Φάτι (Sherif Fathy), Υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, μιλώντας για τη γόνιμη συνεργασία μεταξύ της αιγυπτιακής και της γαλλικής πλευράς εξήγησε ότι η αποκάλυψη έγινε στο πλαίσιο ενός μεγάλου έργου στο ναϊκό συγκρότημα του Καρνάκ. Το έργο αποσκοπεί στη βελτίωση της περιοχής του υπαίθριου μουσείου και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους επισκέπτες, ενισχύοντας την τουριστική εμπειρία. Στο πλαίσιο του έργου της αποστολής έχουν αναβαθμιστεί οι διαδρομές επίσκεψης στο ανοικτό μουσείο, έχει εγκατασταθεί νέο σύστημα φωτισμού και έχουν γίνει εργασίες για την αποκατάσταση και επανασυναρμολόγηση του ιερού του φαραώ Αμενχοτέπ Α’. Αυτές οι προσπάθειες εντάσσονται στη γενικότερη πρωτοβουλία για την αναβάθμιση του υπαίθριου μουσείου, μετατρέποντάς το σε σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο για Αιγύπτιους και διεθνείς επισκέπτες.

Ο δρ Μοχάμεντ Ισμαήλ Χάλεντ (Mohamed Ismail Khaled), Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, τόνισε τη σημασία της αποκάλυψης, καθώς προσφέρει μια σαφέστερη κατανόηση των Ναών του Καρνάκ και της ιστορικής τους εξέλιξης κατά την 1η χιλιετία π.Χ. Πρόσθεσε ότι τα κοσμήματα βρέθηκαν μέσα σε ένα μικρό σπασμένο κεραμικό αγγείο που παρέμεινε άθικτο, με όλα του τα μέρη σε εξαιρετική κατάσταση.

Ο Μοχάμεντ Αμπντέλ-Μπαντί (Mohamed Abdel-Badie), επικεφαλής του τομέα Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, ανέφερε ότι η συλλογή κοσμημάτων περιλαμβάνει δαχτυλίδια από χρυσό και μέταλλα, μικρά χρυσά φυλακτά, ένα μικροσκοπικό σύνταγμα αγαλματίων που απεικονίζει τη θεϊκή «Τριάδα των Θηβών» Άμμωνα, Μουτ και Χονσού, καθώς και μια μεταλλική καρφίτσα, φυλακτά που αναπαριστούν ζωόμορφες θεότητες και έναν μεγάλο αριθμό χαντρών, μερικές από τις οποίες είναι επιχρυσωμένες.

Ο δρ Αμπντέλ Γκαφάρ Ουαγκντί, Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων του Λούξορ και επικεφαλής της αιγυπτιακής πλευράς της αποστολής, δήλωσε ότι η ομάδα εργάζεται επί του παρόντος για την αποκατάσταση και τεκμηρίωση αυτών των ευρημάτων, τα οποία θα εκτεθούν αργότερα στο Μουσείο του Λούξορ.

Ο δρ Ζερεμί Ουρντέν (Jérémy Hourdin), επικεφαλής της γαλλικής ομάδας, ανέφερε ότι η ερευνητική ομάδα συνεχίζει τις μελέτες της στην περιοχή βόρεια του Καρνάκ, όπου έχουν αποκαλυφθεί πολυάριθμες μεγάλες πλίνθινες κατασκευές που χρονολογούνται από τις αρχές της 26ης Δυναστείας. Αυτές οι κατασκευές πιθανότατα χρησιμοποιούνταν ως εργαστήρια ή αποθηκευτικοί χώροι συνδεδεμένοι με το Καρνάκ ή με άλλα λατρευτικά κέντρα.