Η χρηματοδότηση, μέσω δωρεάς, έργων αποκατάστασης αρχαιολογικών χώρων και πολιτιστικών υποδομών στη Θεσσαλία είναι το αντικείμενο Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, που υπεγράφη από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Μελίνα Τραυλού, την Τέταρτη 26 Ιουνίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Φαλάνης, στη Λάρισα.

Το Μνημόνιο αφορά σε έργα αποκατάστασης χώρων ιδιαίτερης αρχαιολογικής, ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας και τοπωνύμια συνυφασμένα με την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής και των κατοίκων της, όπως ο αρχαιολογικός χώρος Σέσκλου, ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στη Φαλάνη, το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και η Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πηλίου, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 9.500.000 ευρώ.

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών υποστηρίζει το ΥΠΠΟ στην υλοποίηση των αναγκαίων έργων αποκατάστασης στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, μετά την καταστροφική επέλαση του Daniel, και ταυτόχρονα, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συγκέντρωσε χρηματικό ποσό άνω των €50.000.000 από δωρεές των μελών του Ελληνικού Εφοπλισμού, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

Κάθε έργο που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας θα αποτελέσει αντικείμενο αντίστοιχης διμερούς σύμβασης, με όρους και προϋποθέσεις κοινής αποδοχής εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Τα έργα που θα γίνουν

—Αρχαιολογικός χώρος Σέσκλου (ΠΕ Μαγνησίας)

Εκ των σημαντικότερων νεολιθικών οικισμών της Ευρώπης (7000 π.Χ.) υπέστη σημαντικές φθορές από τον Daniel. Διαπιστώθηκαν καταρρεύσεις τοίχων, ενώ έντονες νεροσυρμές δημιούργησαν υποσκαφές που απειλούν τις νεολιθικές οικίες. Φθορές υπέστησαν και οι υποδομές του αρχαιολογικού χώρου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Σημειωτέον ότι από τον ίδιο αρχαιολογικό χώρο «πέρασε» και η φωτιά του Αυγούστου 2023.

—Ναός Αγίου Νικολάου στη Φαλάνη (ΠΕ Λάρισας)

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου στη Φαλάνη αποτελεί νεότερο μνημείο, ιδιαίτερα αγαπητό στην τοπική κοινωνία, και χρονολογείται τον 19ο αιώνα. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ο αγιογραφικός διάκοσμος του ναού, του 1862. Εξαιτίας του Daniel κατέρρευσε ο νότιος τοίχος του οικοδομήματος, ενώ καταστράφηκε μέρος της στέγης του. Το μνημείο είναι πολύ αγαπητό στην τοπική κοινωνία.

—Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου (ΠΕ Μαγνησίας)

Το κτήριο του Μουσείου αντιμετώπισε προβλήματα με εισροή υδάτων κατά μήκος του αρμού ένωσης του παλαιού κτηρίου, του 1902, με το νεότερο, του 2004, τα οποία αποκαταστάθηκαν. Όμως, τα προβλήματα υφίστανται, καθώς στον αύλειο χώρο του Μουσείου παραμένουν οι εργοταξιακοί οικίσκοι, στους οποίους φιλοξενούνται προσωρινά  εργαστήρια συντήρησης και αποθήκες. Παράλληλα, είναι επιτακτική η αντικατάσταση των μεγάλων πεύκων του προαύλιου χώρου του Μουσείου με άλλα είδη πυράντοχων δέντρων. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα αυτα απαιτείται η δημιουργία χώρων για τις υποστηρικτικές λειτουργίες του Μουσείου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του.

—Ιερά Μονή Ταξιαρχών Πηλίου (ΠΕ Μαγνησίας)

Μεταβυζαντινό μοναστήρι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το παλαιό Καθολικό του και τις αντίστοιχες πτέρυγες. Στο Καθολικό, την άνοιξη του 2023, ολοκληρώθηκε το έργο της στερέωσης και της ανακατασκευής του τρούλου του από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Παρά τα ακραία φαινόμενα του Daniel, το Καθολικό άντεξε, όχι όμως και οι παλαιές πτέρυγες.