Πλήθος εκδηλώσεων έχουν προγραμματίσει το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου και η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2024 (18 Μαΐου), που φέτος έχει ως θέμα «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα», και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων.

Με το θέμα των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024, «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα» αναδεικνύονται τα μουσεία, ως δυναμικοί φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, με τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης. Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων προωθεί παράλληλα την αντίληψη για έναν κόσμο ειρηνικό, με ενσυναίσθηση, βιώσιμο, και χωρίς αποκλεισμούς.

Οι εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων διοργανώνονται ετησίως γύρω από την 18η Μαΐου και διαρκούν από μια μέρα μέχρι και ένα μήνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η συμμετοχή των Μουσείων μεγαλώνει κάθε χρόνο με περισσότερα από 37.000 Μουσεία να λαμβάνουν μέρος στους εορτασμούς του 2023. Στην Κύπρο το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις σε 27 διαφορετικά μουσεία και άλλους πολιτιστικούς χώρους, οι περισσότερες με ελεύθερη είσοδο.

Το πλήρες πρόγραμμα

Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου www.culture.gov.cy/da για όλες τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται όπως και τις ιστοσελίδες των υπόλοιπων μουσείων που συμμετέχουν στους εορτασμούς.