Liba Taub, Η επιστημονική συγγραφή στην Ελληνορωμαϊκή Αρχαιότητα, επιστ. επιμ.: Γιάννης Χριστιανίδης, μτφρ.: Μιχάλης Δαγτζής, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2024, 280 σελ. ISBN: 978-618-230-045-9

Οι ελληνικές και ρωμαϊκές επιστημονικές ιδέες μάς είναι πρoσβάσιμες, κυρίως, μέσω εκείνων των κειμένων που τυγχάνει να διασώζονται. Ωστόσο, η εστίαση αποκλειστικά στις ιδέες που μετα­φέρουν ενδέχεται να περιορίζει την κατανόηση του νοήματος εκείνων των ιδεών στο ιστορικό τους πλαίσιο. Μέσω της εξέτασης των ποικίλων τρόπων με τους οποίους οι επιστημονικές ιδέες κοινοποιούνταν σε διαφορετικούς τύπους κειμένων, μπορούμε να αποκαλύψουμε νοήματα που διαφορετικά θα παρέμεναν κρυμμένα, καθώς και να κατανοήσουμε πληρέστερα αφενός τα ιστορικά πλαίσια εντός των οποίων οι συγκεκριμένες ιδέες παρήχθησαν και κοινοποιήθηκαν, και αφετέρου να κατανοήσουμε τους σκοπούς των συγγραφέων και τις προσδοκίες των αρχαίων αναγνωστών τους.

Η Liba Taub διερευνά την πλούσια ποικιλία φορμών που χρησιμοποιούνταν για την πραγμάτευση επιστημονικών, μαθηματικών και τεχνικών θεμάτων, περίπου από το 700 π.Χ. έως τον 6ο αιώνα μ.Χ. Κάθε κεφάλαιο εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο είδος –ποίηση, επιστολή, εγκυκλοπαίδεια, σχόλιο και βιογραφία– προσφέροντας μια εισαγωγή στις ελληνικές και ρωμαϊκές επιστημονικές ιδέες, κάνοντας παράλληλα χρήση μιας γκάμας αρχαίων γραπτών με σκοπό να επικεντρωθεί στους τρόπους με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους.