Στο πλαίσιο των εκθέσεων Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας και Fake (f)or Real (Ψεύτικο για αληθινό;) το Τελλόγλειο Ίδρυμα διοργανώνει σειρά ειδικών αφιερωμάτων με θέμα την πλαστογραφία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Την Τετάρτη 24 Απριλίου (18:00-21:00), θα πραγματοποιηθεί το τέταρτο αφιέρωμα με θέμα «Τεχνικές μέθοδοι ανίχνευσης πλαστών έργων». Στην εκδήλωση συμμετέχουν με ομιλίες οι:

—Δημήτρης Καρολίδης (Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης,  Προϊστάμενος του Τμήματος Συντήρησης, Χημικών και Φυσικών Ερευνών και Αρχαιομετρίας του ΑΜΘ): «Πλαστά νομίσματα στην αρχαιότητα και σήμερα».

—Δήμητρα Λαζίδου (Προϊσταμένη Τμήματος Συντήρησης και Αρχαιοτήτων Έργων Τέχνης ΜΒΠ): «Κάτω από το βλέμμα της επιστήμης».

—Ευαγγελία Βαρέλλα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Χημείας ΑΠΘ): «Τα στάδια στη φυσικοχημική διερεύνηση της γνησιότητος ενός ζωγραφικού έργου».

—Έλλη Καμπασακάλη (Χημικός, ΜSc – PhD στην Επιστήμη της Συντήρησης Έργων Τέχνης): «Χρήση της επιστημονικής παλέτας για την ανάγνωση της χημικής υπογραφής σε ένα ζωγραφικό έργο».

—Έλενα Καργιώτη (ΜSc Συντηρήτρια Ζωγραφικών Έργων): «Ταυτοποίηση βερνικιών σε έργα τέχνης με Φασματοσκοπικές και Χρωματογραφικές μεθόδους».

—Γεώργιος Καραγιάννης (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ, Επιστημονικός Διευθυντής του Ιδρύματος «ΟΡΜΥΛΙΑ»): «Ιχνογραφική αποκάλυψη της περιπέτειας ενός αντικειμένου στον χώρο και στον χρόνο, μέσω της ακτινοβόλησης, της ηχοβόλισης, του φωτισμού και εν τέλει μέσω της πολύφασματοκυματικής διέγερσης της δομής αυτού».

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω του συνδέσμου: https://audiovisual.auth.gr/video/86322 

Πληροφορίες

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη.

Είσοδος ελεύθερη.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310 247111 (Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 και 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00).