Διάλεξη της Ευτέρπης Ράλλη, Προϊσταμένης του Τμήματος Συντονισμού και Παρακολούθησης Αρχαιολογικών Ερευνών και Εργασιών στο πλαίσιο Μεγάλων Δημοσίων Έργων της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Η διάλεξη, με τίτλο «Τα μολύβδινα σύμβολα και η επιδοματική πολιτική των αρχαίων Αθηναίων και Ρωμαίων» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Απριλίου στις 19.00, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50 – Αίθουσα Αντώνης Τρίτσης).

«Τα μολύβδινα σύμβολα είναι νομισματόμορφα μεταλλικά αντικείμενα με ποικιλία παραστάσεων και επιγραφών» αναφέρει η Ευτέρπη Ράλλη σχετικά με το θέμα της διάλεξής της. «Είχαν διάφορες χρήσεις στις αρχαίες κοινωνίες από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. Τα σύμβολα δεν είχαν χρηματική αλλά συμβολική αξία. Η επιστημονική έρευνα έχει καταδείξει ότι, μεταξύ άλλων, χρησίμευαν στη διανομή των επιδομάτων που προσέφερε η εκάστοτε εξουσία στους πολίτες. Τα επιδόματα αυτά αντιστοιχούσαν σε χρηματικές αποζημιώσεις για τη συμμετοχή των πολιτών στα δικαστήρια και στην Εκκλησία του Δήμου, στη διανομή αγαθών, όπως οπλισμού, σίτου και κρεάτων από τις θυσίες ή σε εισιτήρια για την ελεύθερη είσοδο των πολιτών σε θρησκευτικές γιορτές και θεάματα».

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Περιηγήσεις με την Αρχαιολογική Υπηρεσία» που διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.