Η ΕΣΤΙΑ, η Επιστημονική Συνάντηση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία καθιερώθηκε το 1996, με πρωτοβουλία της Στέλλας Παπαδάκη-Όκλαντ, καθηγήτριας Βυζαντινής Αρχαιολογίας, θα πραγματοποιηθεί φέτος από την Παρασκευή 12 Απριλίου έως την Κυριακή 14 Απριλίου στην Κίσσαμο Χανίων.

Στη συνάντηση συμμετέχουν διδασκόντες και διδάσκουσες, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες. Κατά τη διάρκειά της, οι διδάσκοντες και οι διδάσκουσες του Τμήματος έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν προσωπικές τους έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη και προβληματισμούς πάνω σε επιστημονικά προβλήματα που θα ήθελαν να μοιραστούν με τους/τις συναδέλφους τους. Το κλίμα της κοινότητας που δημιουργείται σε αυτές τις συναντήσεις ευνοεί την ανταλλαγή απόψεων και παρέχει πολλαπλά επιστημονικά ερεθίσματα στους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες. Δίνει όμως παράλληλα την ευκαιρία να συσφιχθούν οι σχέσεις των μελών του Τμήματος εκτός της καθημερινότητας του χώρου του Πανεπιστημίου.

Στη φετινή συνάντηση θα πραγματοποιηθούν ομιλίες που αφορούν και στην ευρύτερη περιοχή της Κισσάμου και στην τοπική κοινωνία με ακροατήριο το οποίο είναι ελεύθερο να συμμετάσχει, ευνοώντας την ανταλλαγή απόψεων και παρέχοντας πολλαπλά επιστημονικά ερεθίσματα στους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες. Το πρόγραμμα της ΕΣΤΙΑ συνήθως περιλαμβάνει μια εκπαιδευτική επίσκεψη σε ιστορικό ή αρχαιολογικό χώρο, γειτονικό με τον τόπο πραγματοποίησης της συνάντησης. Σε αυτή τη συνάντηση προβλέπεται η επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους στην πόλη της Κισσάμου και στο ναό της Αγίας Βαρβάρας στα Λατζιανά της Κοινότητας Βουλγάρω.

Το πρόγραμμα της συνάντησης