«Στην Πάλη Κεφαλληνίας: η πολιορκία του Φιλίππου του Ε’» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει η Ελένη Σ. Παπαφλωράτου, προϊσταμένη τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της ΕΦΑ Κεφαλληνίας και Ιθάκης, την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, και ώρα 19:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος).

«Ο “Συμμαχικός Πόλεμος” (220-217 π.Χ.) μεταξύ των δύο από τους ισχυρότερους συνασπισμούς στον ελλαδικό χώρο, αυτού της Αιτωλικής Συμπολιτείας και του Βασιλείου της Μακεδονίας, και η συνθήκη της Ναυπάκτου με την οποία έλαβε τέλος, σηματοδοτούν την τελευταία πράξη της αυτόνομης πολιτικής δράσης των Ελλήνων» αναφέρει σχετικά με το θέμα της διάλεξής της η Ελένη Παπαφλωράτου.

«Στο πλαίσιο αυτό, και ένα χρόνο πριν από τη συνθήκη ειρήνης, οι Μακεδόνες θα αποβιβαστούν στην Κεφαλονιά. Οργανωμένη σε τέσσερις πόλεις, Τετράπολις οὔσα (Θουκυδίδης 2,30.2), η Κεφαλονιά ήλεγχε τις θαλάσσιες οδούς προς τη Δύση, στην είσοδο του Κορινθιακού, ενώ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αιτωλία και την Ακαρνανία. Η δημιουργία προγεφυρώματος σε μία από τις πόλεις–λιμένες του νησιού δημιουργούσε σημαντικό πλεονέκτημα και τη δυνατότητα ελέγχου μιας ευρείας περιοχής (Ακαρνανία, Αιτωλία, Λευκάδα, παράλια Ηπείρου, Δυτική Πελοπόννησο, Ιόνιο). Ο Φίλιππος Ε’ επέλεξε ως στόχο την Πάλη, της οποίας η επικράτεια εκτεινόταν σε όλη τη σημερινή χερσόνησο της Παλικής. Η πολιορκία του 218 π.Χ., η σύγκρουση μιας πόλης και ενός βασιλείου, περιγράφεται από τον Πολύβιο. Είναι η περίοδος που η Δύση έρχεται στο προσκήνιο, καθώς ήδη στην Ιταλία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η τιτανομαχία Ρώμης και Καρχηδόνας. Αιώνες μετά, η αρχαιολογική έρευνα φέρνει στο φως υλικά τεκμήρια αυτού του επεισοδίου του Συμμαχικού Πολέμου» καταλήγει η ομιλήτρια.

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο κύκλου επιστημονικών διαλέξεων, υπό τον γενικό τίτλο «Τετάρτες στο Μουσείο – Αρχαιολογικές Διαλέξεις», που διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί στη γνωριμία του κοινού της Θεσσαλονίκης με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, νέες ανασκαφικές και διεπιστημονικές έρευνες και τα πορίσματά τους.

Είσοδος ελεύθερη.

Για να παρακολουθήσετε τη διάλεξη διαδικτυακά, πατήστε εδώ.