Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διοργανώνει Σεμινάριο Χαρτογραφίας-Χαρτογράφησης, το οποίο περιλαμβάνει έναν κύκλο με θεωρητικά μαθήματα και έναν κύκλο πρακτικών ασκήσεων. Οι συμμετέχοντες εισάγονται στις έννοιες της Χαρτογραφίας και της Χαρτογράφησης, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται οι εφαρμογές τους στις επιστήμες της Γεωλογίας και της Αρχαιολογίας. Στο φετινό σεμινάριο οι εκπαιδευόμενοι θα εξειδικευθούν στην υπόγεια γεωλογική και αρχαιολογική χαρτογράφηση. Παράλληλα γίνεται επίδειξη λογισμικών χαρτογράφησης και πρακτική εξάσκηση των εκπαιδευομένων στο ύπαιθρο. Στις πρακτικές ασκήσεις θα χαρτογραφηθούν σπήλαια και αρχαία μεταλλεία με κλασικές μεθόδους, αλλά και με τη χρήση Laser LEICA DISTOX2 και LIDAR.

Οι συμμετέχοντες που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το σεμινάριο θα έχουν μελλοντικά τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα καταλογογράφησης στοιχείων μεταλλευτικής και μεταλλουργίας στο Λαύριο «LAMDA PROJECT».

Οι θεωρητικές εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και διαρκούν μία ώρα (20:00-21:00). Οι πρακτικές ασκήσεις θα λάβουν χώρα στην αρχαία μεταλλευτική περιοχή του Λαυρίου

Πρόγραμμα μαθημάτων

Τετάρτη 15 Μαΐου: Εισαγωγή στη Χαρτογραφία. Αποτύπωση. Χρήση G.P.S. Προσανατολισμός.

Τετάρτη 22 Μαΐου: Γεωλογική Χαρτογράφηση. Επιφανειακή Αρχαιολογική Έρευνα. Αποτύπωση Υπόγειων Κατασκευών. Χαρτογράφηση με τη χρήση DRONE.

Σάββατο 25 Μαΐου: Άσκηση Υπαίθρου στο Λαύριο. Συλλογή στοιχείων για χάρτη επιφανείας.

Κυριακή 26 Μαΐου: Άσκηση Υπαίθρου στο Λαύριο. Συλλογή στοιχείων για χάρτη σπηλαίου και μεταλλείου.

Τετάρτη 29 Μαΐου: Λογισμικά Χαρτογράφησης. GIS.

Πληροφορίες

Η έναρξη των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, στις 20:00. Το κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο είναι 150 € (μειωμένη τιμή για φοιτητές και άνεργους 100 €). Περιλαμβάνει τις θεωρητικές εισηγήσεις και τις ασκήσεις υπαίθρου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο mail του Μουσείου volosmuseum@gmail.com μέχρι την Τρίτη 14 Μαΐου 2024 ή εδώ.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε φοιτητές και απόφοιτους Γεωλογίας και Αρχαιολογίας, αλλά και γενικά σε όσους τρέφουν ενδιαφέρον για την επιστήμη της Χαρτογραφίας και τις μεθόδους Χαρτογράφησης. Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.