Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Μετά από δεκάδες θαυμάσια αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται «τη στήλη των διδύμων βρεφών». Όπως αναφέρει το Μουσείο στην ανακοίνωσή του, πρόκειται για ένα θραύσμα επιτύμβιας στήλης που συνέλεξε από ρέμα του Μενιδίου και παρέδωσε στο Μουσείο τον Νοέμβριο του 2008, ένας ρακοσυλλέκτης. Το θραύσμα διατηρεί σε ανάγλυφο δύο σπαργανωμένα δίδυμα βρέφη στην αγκαλιά γυναικείας μορφής.

Αποτελεί πιθανότατα τμήμα επιτύμβιας στήλης που θα ήταν ανιδρυμένη στον τάφο μιας γυναίκας η οποία πέθανε στον τοκετό. Πρόκειται για το μοναδικό επιτύμβιο ανάγλυφο του αρχαίου ελληνικού κόσμου με δίδυμα βρέφη στην ίδια αγκαλιά, στοιχείο που δηλώνει την κοινή τους μοίρα ως ορφανών.

Η «στήλη των διδύμων βρεφών» παρουσιάζεται στην «Αίθουσα του Βωμού» (αιθ. 34) έως τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024. Στις 31 Μαρτίου, στις 14 και 28 Απριλίου και στις 12 Μαΐου ημέρα Κυριακή, καθώς και στις 27 Μαρτίου, στις 10 και 24 Απριλίου και στις 8 Μαΐου ημέρα Τετάρτη, ώρα 13:00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στον χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για την περίεργη ιστορία παράδοσης του πολύτιμου θραύσματος, για τους αρχαιοελληνικούς μύθους των διδύμων θεών, για τη ζωή των παιδιών και την παιδική θνησιμότητα στην αρχαία Ελλάδα.

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τηλ. επικοινωνίας: 213 214 4856, 213 2144889, 213 2144838.