Τηλεδιάλεξη με τίτλο «Spheres of Justice in the Later Roman Empire» θα δώσει την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, στις 19:00, ο δρ Peter Van Nuffelen, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης. Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 5ου κύκλου της σειράς διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα με γενικό τίτλο «Όταν ο κόσμος μας έγινε Χριστιανικός», που διοργανώνει το Προπτυχιακό πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) με συντονιστή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Δεληγιαννάκη.

Η τηλεδιάλεξη εξετάζει τις αντιλήψεις περί δικαιοσύνης στην Κωνσταντινούπολη του 6ου αιώνα. Παρότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις επί του θέματος, ο ομιλητής θα επιχειρήσει να αναδείξει τις κοινές κατά τη γνώμη του προϋποθέσεις. Οι αντιλήψεις περί δικαιοσύνης την περίοδο αυτή συνδυάζουν δύο λογισμούς: αφενός έναν δομικό λογισμό, που συσχετίζει τη δικαιοσύνη με την τάξη, την ιεραρχία και τον νόμο, και αφετέρου έναν λογισμό που βασίζεται στην αρετή, η οποία προσδιορίζει τη δικαιοσύνη ως ατομική ή συλλογική αρετή. Ουσιώδες στοιχείο είναι ότι οι συλλογικές δομές δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς το στοιχείο της αρετής. Μέσα από μια σειρά παραδειγμάτων, η τηλεδιάλεξη καταδεικνύει πώς αυτή η διπλή, αλληλένδετη αντίληψη επηρέασε τις αφηγήσεις του 6ου αιώνα, ειδικά αυτή στην Απόκρυφη Ιστορία του Προκοπίου.

Η τηλεδιάλεξη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα, θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://shorturl.at/kBIOW

Εγγραφή: https://forms.office.com/e/RTfi7Fd8Kn

Υποστηρικτής της σειράς διαλέξεων είναι το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και χορηγός επικοινωνίας είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Peter Van Nuffelen

Ο Peter Van Nuffelen είναι Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης του Βελγίου, Διευθυντής Σπουδών και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην αρχαία θρησκεία, τη φιλοσοφία και την ιστορία της ύστερης αρχαιότητας. Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν τα εξής: Penser la tolérance dans l’Antiquité tardive (Paris: Editions du Cerf, 2018), και, με την L. Van Hoof of Late Antiquity (AD 300-620): Edition, Translation and Commentary (Cambridge: Cambridge University Press, 2020) και Jordanes: Romana and Getica (Translated Texts for Historians 75) (Liverpool: Liverpool University Press, 2020). Οι δύο τελευταίοι τόμοι αποτελούν πονήματα που εκπονήθηκαν με χρηματοδότηση του European Research Council (2013-2018). Ο Καθηγ. van Nuffelen είναι και υπήρξε μέλος επιτροπών διαφόρων ερευνητικών προγραμμάτων.