Το 2024 το DAI Αθηνών γιορτάζει την επέτειο των 150 χρόνων του. Η έναρξη των εκδηλώσεων γίνεται με την έκθεση «Επί τόπου. 150 χρόνια Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών», που θα εγκαινιαστεί στις 22 Μαρτίου 2024 στο ιστορικό κτήριο του Ινστιτούτου στην Αθήνα. Η έκθεση παρουσιάζει την πολυτάραχη ιστορία του Παραρτήματος και τα ποικίλα πεδία δραστηριοτήτων του. Ακόμη, εξηγεί τον ρόλο του DAI Αθηνών ως διαμεσολαβητή στις γερμανο-ελληνικές πολιτιστικές ανταλλαγές. Παλαιά και νέα δεδομένα από «επί τόπου» έρευνες στην Ελλάδα συνιστούν, από κοινού με τις πλούσιες συλλογές της Φωτοθήκης, της Βιβλιοθήκης και του ιστορικού Αρχείου, απαραίτητη βάση για πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα σχετικά με επίκαιρα θέματα.

«Η επέτειος των 150 χρόνων από την ίδρυσή του αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του Παραρτήματος Αθηνών του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (DAI Αθηνών). Μας προτρέπει να σταματήσουμε, να κοιτάξουμε προς τα πίσω και –εκ νέου συγκεντρωμένοι– να στρέψουμε το βλέμμα μπροστά» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου.

Η πλούσια εικονογραφημένη δίγλωσση έκθεση «Επί τόπου. 150 χρόνια Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών» / «Vor Ort. 150 Jahre Deutsches Archäologisches Institut Athen» εξηγεί με πολλές εικόνες και μαρτυρίες που παρουσιάζονται για πρώτη φορά τη διαδρομή από την πρώτη φτυαριά έως την ψηφιακή εποχή. Επίσης, τεκμηριώνει τη συμβολή του DAI Αθηνών στην έρευνα της αρχαίας Ελλάδας μέσω περίπου 160 ερευνητικών προγραμμάτων από την ίδρυσή του το 1874 έως τώρα. Εκτός από τις ανασκαφές, στα τρέχοντα ερευνητικά θέματα συγκαταλέγονται μελέτες για τη σχέση του ανθρώπου με τον περιβάλλοντα χώρο του, για την κλιματική αλλαγή καθώς και αναλύσεις δικτύων.

Η έκθεση αναδεικνύει επίσης τον ρόλο του DAI Αθηνών ως κόμβου στις επιστημονικές ανταλλαγές μέσω διεπιστημονικών συνεργασιών, δημοσιεύσεων υψηλής ποιότητας και ενεργού στήριξης των νέων επιστημόνων. Η διενέργεια σημαντικών έργων για την προστασία αρχαιολογικών μνημείων σε ανασκαφικές θέσεις κεντρικής ιστορικής σημασίας, όπως είναι για παράδειγμα το ιερό του Διός στην Ολυμπία, η ίδρυση μουσείων και συλλογών, καθώς και η συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα, καταδεικνύουν τη συνεισφορά του Παραρτήματος στη διατήρηση και μετάδοση της γνώσης. Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι σήμερα η αρχαιολογική δραστηριότητα δεν περιορίζεται στις ανασκαφές.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 22 Μαρτίου 2024, στις 18:00. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Andreas Kindl, Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, και η Δρ Ολυμπία Βικάτου, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Την τελετή των εγκαινίων μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και διαδικτυακά, μετά από εγγραφή εδώ: https://dainst-org.zoom.us/meeting/register/tJ0tc-yhrD0rHN0nPFZcDI2nZaMrrDhPantF

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-16:00 και μετά από συνεννόηση. Επίσκεψη ομάδων και ξεναγήσεις μόνο μετά από συνεννόηση.

Το DAI Αθηνών

Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών (DAI Αθηνών) ιδρύθηκε το 1874 και διεξάγει ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα με επίκεντρο την αρχαιότητα. Διατηρεί αξιόλογες ερευνητικές υποδομές με βιβλιοθήκη, φωτοθήκη και ιστορικό αρχείο. Πραγματοποιεί έρευνες πεδίου σε σημαντικές θέσεις όπως είναι η Ολυμπία, η Τίρυνθα, ο Κεραμεικός της Αθήνας, η Σάμος και το Καλαπόδι – οι περισσότερες έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς (Ολυμπία, Τίρυνθα, Ηραίο και Πυθαγόρειο Σάμου). Η έδρα του Ινστιτούτου στο κέντρο της Αθήνας ανεγέρθηκε το 1888 σε νεοκλασικό ρυθμό. Έχει χαρακτηριστεί κτήριο ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας και έχει κηρυχθεί διατηρητέο.

Στοιχεία επικοινωνίας

Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, Παράρτημα Αθηνών, Φειδίου 1, Αθήνα

Τηλ.: +30-210 3307400

E-mail: sekretariat.athen@dainst.de

Ιστοσελίδα: https://www.dainst.org/forschung/projekte/noslug/5676