Στο τριήμερο σεμινάριο «Cultural Heritage School 2», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 8 έως τις 10 Φεβρουαρίου 2024 και διοργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, και το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), περισσότεροι από 90 επαγγελματίες του πολιτισμού από όλο τον κόσμο συζήτησαν για τις επιπτώσεις αλλά και τους τρόπους προστασίας των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου, επισήμανε τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην πολιτιστική κληρονομιά ως προτεραιότητα της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και ως ζήτημα που χρήζει συντονισμένης και διαρκούς διεθνούς προσπάθειας.

«Η συγκεκριμένη σειρά σεμιναρίων συνιστά έναν μόνο από τους πολλούς και πλούσιους καρπούς της εξαιρετικά γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στο Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, το State Department των Ηνωμένων Πολιτείων και της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, η οποία τα τελευταία χρόνια, όπως άλλωστε οι σχέσεις της πατρίδας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναπτύσσεται και επεκτείνεται διαρκώς σε νέους τομείς, τόσο της πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και του σύγχρονου πολιτισμού και της δημιουργικής βιομηχανίας» ανέφερε η Λίνα Μενδώνη. «Με δεδομένη την επιτυχία της έως τώρα συνεργασίας, αλλά και στο πλαίσιο του ισχύοντος διμερούς Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση –το οποίο αποφέρει ήδη πολύ σημαντικά αποτελέσματα, καθώς οι επαναπατρισμοί από τις ΗΠΑ παρανόμως διακινηθέντων πολιτιστικών αγαθών της πατρίδας μας αυξάνονται–, στην πρόσφατη συνάντησή μου με την υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, Λι Σάτερφιλντ, ετέθη η ιδέα της δημιουργίας μιας νέας σειράς ανάλογων σεμιναρίων στον τομέα της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, και πάλι με ευρεία συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και επαγγελματιών της πολιτιστικής διαχείρισης από τις χώρες της Βαλκανικής».

Το σεμινάριο παρακολούθησαν επαγγελματίες του χώρου της πολιτιστικής κληρονομιάς από την Ελλάδα και χώρες της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου, ενώ συμμετείχαν ομιλητές από τις ΗΠΑ, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων, τα εργαλεία του ΥΠΠΟ για την τεκμηρίωση και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, το Διεθνές πλαίσιο της Κλιματικής Αλλαγής και οι επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής διαχρονικά στην πολιτιστική κληρονομιά, τόσο στα μνημεία όσο και στα μουσεία και στο πολιτιστικό τοπίο.

Η συμμετοχή Αμερικανών ομιλητών ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στα πολιτιστικά τοπία έως καινοτόμες προσεγγίσεις στις πρακτικές διαχείρισης μουσείων με στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας. Αμερικανοί εμπειρογνώμονες, όπως η καθηγήτρια Cari Goetcheus από το Πανεπιστήμιο της Georgia και η Elizabeth Azzuz (ιθαγενής από τη φυλή Yurok) από το Συμβούλιο Διαχείρισης Πολιτιστικών Πυρκαγιών στην Καλιφόρνια, μοιράστηκαν γνώσεις και βέλτιστες πρακτικές –τόσο σύγχρονες όσο και παραδοσιακές– σχετικά με την προσαρμογή της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ένα σημαντικό μέρος του σεμιναρίου ήταν αφιερωμένο στα εργαλεία προστασίας των αρχαιολογικών χώρων, στην ανάλυση των ρίσκων και στα σχέδια διαχείρισης των χώρων και μνημείων της UNESCO στην Ελλάδα και στη Μέση Ανατολή.

Επίσης, συζητήθηκαν τα εργαλεία για τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής από μουσειακούς οργανισμούς, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους οι μουσειακές κτιριακές υποδομές και λειτουργίες μπορούν να περιορίσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να γίνουν διαχειριστικά βιώσιμες. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε, με ξενάγηση των συμμετεχόντων σε ένα εξαίσιο παράδειγμα πράσινου μουσείου, το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών.