Παρατείνεται έως την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 η έκθεση «Τα πλουμιστά υφαντά της Όσσας Θεσσαλονίκης» που παρουσιάζεται στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη». Την έκθεση συνδιοργανώνουν ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και ο Σύλλογος Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα».

Θησαυροί της υφαντικής τέχνης των γυναικών της Όσσας, καμωμένοι με στημόνι και υφάδι, που βγήκαν από ζωγραφιστά σεντούκια και από το χρονοντούλαπο της ιστορίας για να εκτεθούν –μετά από 100 και πλέον χρόνια– κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, στο κέντρο της παλαιότερης συνοικίας των Αθηνών, της ιστορικής Πλάκας, και στο σπίτι της πρώτης Ελληνίδας λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη!

Μάλλινα, βαμβακερά και μεταξωτά υφαντά, εξαιρετικά δείγματα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Όσσας, που εκτίθενται για πρώτη φορά εκτός του τόπου προέλευσής τους. Σπάνια στρωσίδια και μπάντες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά το συμμετρικό σχέδιό τους, τα έντονα φυσικά χρώματα βαφής και τα νατουραλιστικά ή γεωμετρικά μοτίβα (ρόμβος, χελιδόνι – τα χελιδωνάτα). Δείγματα της μακεδονικής υφαντικής λαϊκής τέχνης και παράδοσης, που αποπνέουν γυναικεία καλαισθησία και πρότυπα διαχρονικής αισθητικής, προσδιορίζοντας αξίες και επικοινωνώντας έναν ανεκμετάλλευτο πολιτισμικό πόρο!

Πληροφορίες

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, Αθήνα. Τηλ.: 210 3243972, 210 3243987.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 11:00-16:00, Σάββατο-Κυριακή 10:00-15:00, Δευτέρα κλειστά.

Είσοδος ελεύθερη.