Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3/12) και στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Σαν μετάξι», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 (ώρα 10:00), το δημιουργικό εργαστήρι «Το κιμονό της γκέισας» για άτομα με αναπηρία, στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί.

Οι συμμετέχοντες θα σχεδιάσουν μοτίβα για να δημιουργήσουν το δικό τους κιμονό, με την καθοδήγηση της Δέσποινας Μπακαλούδη, ειδικής παιδαγωγού.

Το κιμονό αποτελεί, από τον 16ο αιώνα, το κύριο ένδυμα για άνδρες και γυναίκες όλων των τάξεων της ιαπωνικής κοινωνίας. Το θέμα που επιλέγεται για τη διακόσμηση του κιμονό έχει έντονη συμβολική αξία, αντανακλά την ηθική του ιδιοκτήτη και αναδεικνύει τα προσόντα του και τον πνευματικό του κόσμο. Άλλοτε, πάλι, εκφράζει συγκεκριμένα συναισθήματα ή σχετίζεται νοηματικά με την εποχή και την περίσταση στην οποία πρόκειται να φορεθεί. Το εργαστήρι έχει στόχο την ευαισθητοποίηση ως προς την αξία της συμπερίληψης και της διαφορετικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η περιοδική έκθεση «Σαν μετάξι» (10 Ιουνίου 2023-4 Μαρτίου 2024), που τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, αναδεικνύει πτυχές της ιστορίας της παραγωγής και της χρήσης του μεταξιού στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, αναζητώντας κοινά στοιχεία μεταξύ του ιαπωνικού και του ελληνικού πολιτισμού.

Η συμμετοχή στο εργαστήρι και τα υλικά είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 25540 23700 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).