Αρχαία σκυθικά τεχνουργήματα από μουσεία της κατεχόμενης από τη Ρωσία Κριμαίας επεστράφησαν στην Ουκρανία, αφού παρέμειναν επί σχεδόν μία δεκαετία στην Ολλανδία, λόγω δικαστικής διαμάχης για την κυριότητά τους.

Περισσότερα από 1.000 αντικείμενα, όπως ένα σκυθικό κράνος από ατόφιο χρυσάφι και ένα χρυσό περιδέραιο, παρουσιάζονταν σε μια έκθεση στο Μουσείο Άλαρντ Πίρσον του Άμστερνταμ όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν και προσάρτησαν τη χερσόνησο, το 2014.

Τόσο η Ουκρανία όσο και τα μουσεία που βρίσκονται στην υπό ρωσικό έλεγχο Κριμαία διεκδίκησαν τα αντικείμενα όταν έληξε η περίοδος δανεισμού τους στην Ολλανδία. Τα τεχνουργήματα αυτά ανάγονται στην εποχή των Σκυθών, μεταξύ του 7ου και του 3ου αιώνα π.Χ.

«Έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια δικαστικής διαμάχης, τα αντικείμενα από τέσσερα μουσεία της Κριμαίας που παρουσιάζονταν στην έκθεση “Κριμαία: χρυσός και μυστικά της Μαύρης Θάλασσας” στο Άμστερνταμ, επεστράφησαν στην Ουκρανία» ανακοίνωσε το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας του Κιέβου. Το Μουσείο Άλαρντ Πίρσον επέστρεψε συνολικά 565 αντικείμενα, όπως αρχαία γλυπτά, κοσμήματα των Σκυθών και των Σαρματών και κινεζικά κουτιά από λάκα. Η συλλογή αυτή θα φυλαχθεί στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας μέχρι την απελευθέρωση της Κριμαίας.

Το ολλανδικό μουσείο διευκρίνισε ότι τα αντικείμενα επεστράφησαν την Κυριακή. «Ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση, στην οποία η πολιτιστική κληρονομιά έγινε θύμα των γεωπολιτικών εξελίξεων» είπε ο Ελς φαν ντερ Πλας, ο διευθυντής του Άλαρντ Πίρσον. «Χαιρόμαστε που τώρα υπάρχει σαφήνεια και τα αντικείμενα επεστράφησαν», πρόσθεσε.

Τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας έκρινε ότι θα έπρεπε τα τεχνουργήματα αυτά να επιστραφούν στις ουκρανικές αρχές και όχι στην Κριμαία. Το Κίεβο τα θεωρεί μέρος της εθνικής κληρονομιάς του, ωστόσο τα μουσεία που ελέγχονται από τη Μόσχα επιμένουν ότι θα έπρεπε να επιστραφούν σε αυτά, με βάση τους όρους δανεισμού τους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι «ανήκουν στην Κριμαία και θα έπρεπε να είναι εκεί», όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της χερσονήσου, σε αναρτήσεις του στο Telegram άφησε να εννοηθεί ότι τα αντικείμενα θα έπρεπε να επιστρέψουν «με την επίτευξη των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί η Μόσχα τον πόλεμο στην Ουκρανία.