Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, ένας φορέας πολιτισμού με ιδιαίτερη συμβολή στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, έχοντας ως στόχο να συνεχίσει την πολύχρονη προσφορά στο χώρο του πολιτισμού και ιδιαίτερα των Εικαστικών Τεχνών, αναβιώνει την Μπιενάλε των Αποφοίτων των  Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας, στη Λάρισα, στις 2 Δεκεμβρίου 2023.

Συμμετέχουν οι τέσσερις Σχολές, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, η Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα παίρνει την πρωτοβουλία μαζί με τις Σχολές Τέχνης να διοργανώσει τον παραπάνω θεσμό σαν έμπρακτη χειρονομία στήριξης της νέας γενιάς αυτού του τόπου και ενίσχυσης της προσπάθειας στο χώρο της Ανώτατης  Καλλιτεχνικής  Εκπαίδευσης.

Πρόκειται για ένα εικαστικό γεγονός πανελλήνιου ενδιαφέροντος και λάμψης, έναν θεσμό που δεν λειτουργεί απλά ως «εκθεσιακή εκδήλωση», αλλά ως πλαίσιο καλλιτεχνικού, εκπαιδευτικού και επιμελητικού πειραματισμού. Η Μπιενάλε θα είναι αφιερωμένη στην Ειρήνη Κατσίγρα, κόρη του ευεργέτη της πόλης Γεώργιου Κατσίγρα, η οποία έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά γεγονότα που έχουν έναν κοινό στόχο, την προαγωγή και την ανάδειξη της νέας εικαστικής σκηνής, προσφέροντας βήμα στους νέους δημιουργούς.

Το πρώτο και κεντρικό εκθεσιακό εικαστικό γεγονός αφορά την πραγματοποίηση εικαστικής έκθεσης των νέων δημιουργών αποφοίτων των Σχολών Καλών τεχνών στο χώρο της Πινακοθήκης. Η έκθεση θα έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και θα βραβευτούν οι 6 καλύτερες συμμετοχές.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα θα απονείμει τρία βραβεία και τρεις επαίνους που θα συνοδεύονται από αντίστοιχο χρηματικό ποσό. Η επιλογή των έργων θα γίνει από ανεξάρτητη επιτροπή. Εν συνεχεία, τα βραβευμένα έργα θα αποτελέσουν μέρος της Συλλογής της Πινακοθήκης.

Την επιτροπή κρίσης αποτελούν οι διευθύντριες των τριών μεγάλων μουσείων σύγχρονης τέχνης της Ελλάδας, δηλαδή η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου Συραγώ Τσιάρα, η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Γρέγου και η διευθύντρια του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θούλη Μισιρλόγλου.

Το δεύτερο γεγονός αφορά ημερίδα με δυο θεματικές ενότητες. Η πρώτη θεματική έχει να κάνει με την καλλιτεχνική εκπαίδευση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας με στόχο τη διερεύνηση των σύγχρονων πρακτικών και των μελλοντικών προκλήσεων και η δεύτερη με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, τις προοπτικές των αποφοίτων των Σχολών Καλών Τεχνών, τους θεσμούς, τους φορείς, τους μηχανισμούς υποστήριξης και ανάδειξης των νέων δημιουργών.

Η Μπιενάλε των Σχολών Καλών Τεχνών θα εγκαινιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 στις 19.30 και η ημερίδα θα διεξαχθεί την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023.