Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023, με γενικό θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση – Μαρτυρίες του χτες και του σήμερα», η Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Βοιωτίας σε συνεργασία με το Μουσείο Αλλοτροπίας θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Εκ ψηφίδων λαμπρών η τέχνη». Όπως ενημερώνει σχετική ανακοίνωση της ΕΦΑ Βοιωτίας, η νέα εκπαιδευτική δράση δημιουργήθηκε με αφορμή τον φετινό εορτασμό για παιδιά ηλικιακών ομάδων δημοτικού και γυμνασίου, με σκοπό να ταξιδέψουν μέσα από τις ψηφιδωτές δημιουργίες που έχουν αποκαλυφθεί στην Αντίκυρα και στο Δίστομο Βοιωτίας και να μάθουν πώς κατασκευάζεται ένα ψηφιδωτό, με συνθέσεις και μοτίβα προερχόμενα από την παλαιοχριστιανική πεντάκλιτη βασιλική της Αντίκυρας που χρονολογείται στον 6ο αι. μ.Χ.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αντίκυρας, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, από τις 11.00 έως τις 13.00.

Ψηφιδωτό ονομάζεται η τεχνική επένδυσης επιφανειών με μικρές ψηφίδες από φυσικά πετρώματα ή υαλόμαζα, οι οποίες προσκολλώνται σε κατάλληλα διαμορφωμένο υπόστρωμα από ασβεστοκονίαμα δημιουργώντας περίτεχνα διακοσμημένες επιφάνειες. Τα παλαιότερα σωζόμενα ψηφιδωτά εντοπίζονται στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα στη Μικρά Ασία και χρονολογούνται στον 8ο αι. π.Χ. Από τον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και τις μοναδικές δημιουργίες της Ελληνιστικής κυρίως εποχής της Ελλάδας, η τεχνική των ψηφιδωτών μεταλαμπαδεύτηκε στη Ρώμη τον 1ο αι. π.Χ. και από εκεί σε ολόκληρη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν ψηφιδωτά ευρέως σε τοίχους, σε αψίδες και σε δάπεδα. Στη Βυζαντινή περίοδο η ψηφιδογραφία έγινε η πιο προσφιλής ζωγραφική τεχνοτροπία υποσκελίζοντας κάθε άλλη πλαστική μορφή και κυρίως τη γλυπτική. Η βυζαντινή ψηφιδογραφία αντανακλά τη δύναμη, τον πλούτο και τον αισθητικό προβληματισμό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, το επάγγελμα του ψηφοθέτη -του καλλιτέχνη δημιουργού των ψηφιδωτών- στις μέρες μας αποτελεί μακρινή ανάμνηση.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς συνδιοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο πρωτοξεκίνησε τη δράση το 1985. Πρόκειται για μία από τις ευρύτερα εορταζόμενες συμμετοχικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια του εορτασμού, χιλιάδες μνημεία και χώροι ανοίγουν τις πόρτες τους, ορισμένα από τα οποία συνήθως είναι κλειστά για το κοινό κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους. Ο κόσμος μπορεί να τα επισκεφθεί δωρεάν, να μάθει για την κοινή πολιτιστική κληρονομιά τους και να αποτελέσει μέρος της προσπάθειας για τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής κληρονομιάς για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.

Η δήλωση συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΦΑ Βοιωτίας είναι υποχρεωτική στο mail: efavio@yahoo.com. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2262023559 (Εύη Τσώτα, Ευτυχία Κουρούνη).