Εγκαινιάστηκε στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου η έκθεση για την έρευνα στη θέση Qantir όπου αποκαλύπτονται τα κατάλοιπα της Πι-Ραμεσσή, πρωτεύουσας του Ραμσή Β’.

«Antiquities of Qantir: A Century of Excavations and Research at the Ramesside Residence» έχει τίτλο η περιοδική έκθεση που εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τον δρα Μοστάφα Ουαζίρι (Mostafa Waziri), Γενικό Γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, και τον Γερμανό Πρέσβη στο Κάιρο Frank Hartmann. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία μεταξύ του Αιγυπτιακού Μουσείου και του γερμανικού Roemer-Pelizaeus Museum στο Hildesheim.

Από το 1980, η αποστολή του Roemer-Pelizaeus Museum δραστηριοποιείται στο Qantir, φέρνοντας στο φως τα κατάλοιπα της αρχαίας πόλης Πι-Ραμεσσή που ίδρυσε ο φαραώ Ραμσής Β’ και αποτέλεσε την πρωτεύουσα της Αιγύπτου κατά την 19η και 20ή Δυναστεία. Σε μια έκταση10 τ.χλμ. στο Ανατολικό Δέλτα του Νείλου, στο σταυροδρόμι μεταξύ της Μεσογείου και του δρόμου προς το Σινά και πολύ κοντά στην Άβαρη, παλιά πρωτεύουσα των Υκσώς και σημαντικό λιμάνι, ο Ραμσής επέλεξε να θεμελιώσει το κέντρο της εξουσίας του, χτίζοντας εκεί ανάκτορα, ναούς αλλά και τις απαραίτητες οχυρώσεις. Η πόλη, που ονομάστηκε Πι-Ραμεσσή (οίκος του Ραμσή), λειτούργησε ως πρωτεύουσα για περίπου 100 χρόνια, μέχρι την εγκατάλειψή της. Μέχρι σήμερα μόλις το 5% της αρχαίας πόλης έχει ερευνηθεί. Την ίδια στιγμή έχουν έρθει στο φως σημαντικά ευρήματα όπως οι βασιλικοί στάβλοι και τμήμα του διπλωματικού αρχείου, ενώ μη επεμβατικές μέθοδοι έχουν αποκαλύψει ένα τεράστιο δίκτυο θεμελίων κτισμάτων, μεταξύ των οποίων το ανάκτορο με την αίθουσα του θρόνου και βοηθητικούς χώρους.

Κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης, ο δρ Μοστάφα Ουαζίρι είπε ότι η έκθεση αποτελεί μια από τις πτυχές της συνεργασίας μεταξύ του μουσείου και της Γερμανίας, τονίζοντας ότι στην Αίγυπτο εργάζονται σήμερα 250 ξένες αρχαιολογικές αποστολές από 25 χώρες. Η ίδια η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά ευρημάτων από το Qantir αλλά και τη θέση San El-Hagar, την αρχαία Τάνιδα, πόλη που αντικατέστησε την Πι-Ραμεσσή ως πρωτεύουσα, και όπου μεταφέρθηκαν πολλά από τα μνημεία της ερημωμένης πόλης, κατά την 21η Δυναστεία.

Ο Πρέσβης Frank Hartmann έκανε λόγο για τις προσπάθειες που κατέβαλε η ομάδα του Αιγυπτιακού Μουσείου για τη σωστή οργάνωση της έκθεσης, σε συνεργασία με το Μουσείο Roemer-Pelizaeus και το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων.

Ο δρ Dietrich Raue, Διευθυντής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στο Κάιρο (DAI-Kairo), εκτίμησε τον ρόλο των Αιγυπτίων στις ανασκαφικές εργασίες στο Qantir, καθώς και των εργαζομένων του αρχαιολογικού χώρου, που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία των ανασκαφών.

Μια ανασκόπηση της ιστορίας των ανασκαφών στο Qantir έκανε ο καθηγητής Moamen Othman, επικεφαλής του τομέα των μουσείων στο Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων. Μίλησε για τον αρχαιολόγο Mahmoud Hamza Ali ο οποίος ταύτισε τη θέση με την αρχαία Πι-Ραμεσσή το 1928, τον σπουδαίο Labib Habachi που διενήργησε έρευνα στην περιοχή τη δεκαετία του 1940 και επιβεβαίωσε τη θεωρία του Αli, καθώς και τις συνεχιζόμενες –από το 1980– ανασκαφές του Μουσείου Roemer-Pelizaeus σε συνεργασία με το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων.

Ο Αλί Αμπντέλ Χαλίμ, Γενικός Διευθυντής του Αιγυπτιακού Μουσείου, δήλωσε ότι η έκθεση περιλαμβάνει τόσο γλυπτά και επιγραφές της πρώιμης Ραμσιδικής περιόδου, ειδικά των φαραώ Σέτι Α’ και Ραμσή Β’, αλλά και αρχιτεκτονικά μέλη και αντικείμενα που απεικονίζουν πτυχές της καθημερινής ζωής στην αρχαία πόλη. Γίνεται επίσης λόγος για τα αντικείμενα που αποκάλυψε κάθε αρχαιολογική αποστολή στον χώρο.

Η έκθεση παρουσιάζεται από τις 16 Ιουλίου έως τις 16 Οκτωβρίου 2023 στην Αίθουσα 44 στο ισόγειο του Αιγυπτιακού Μουσείου στο Κάιρο.

Περισσότερα για τα ευρήματα στο Qantir και την ιστορία της Πι Ραμεσσή μπορείτε να δείτε στον επίσημο ιστότοπο της αρχαιολογικής αποστολής (πατήστε εδώ).