Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε τη Μεσσηνία, με αφορμή την έναρξη του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού στην Καλαμάτα. H Λ. Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία σε υπό εξέλιξη έργα που εκτελούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας στον Δήμο Πύλου-Νέστορος, προϋπολογισμού 2.812.000 ευρώ, έργο ενταγμένο στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Πελοποννήσου-ΕΣΠΑ 2014-2020, και η προσβασιμότητα των ΑμεΑ και ο φωτισμός στο Κάστρο της Καλαμάτας, προϋπολογισμού 380.000 ευρώ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνολικά, το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί, σήμερα, στη Μεσσηνία έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 16.000.000 ευρώ.

Σχετικά με το Μουσείο της Χώρας, η Υπουργός διαπίστωσε ότι οι εργασίες βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος, καθώς έχει υλοποιηθεί το 50% των οικοδομικών εργασιών, ενώ μέχρι το τέλος Ιουλίου αναμένεται να εισαχθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο Μουσείων η μουσειογραφική μελέτη. Αμέσως μετά, ξεκινάει η κατασκευή της επέκτασης χάρη στην ευγενική χορηγία της Κωνσταντίνας Κολοκυθά-Σταματελοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας στο Κάστρο της Καλαμάτας, η Λίνα Μενδώνη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εγκατάσταση του αναβατορίου για τα ΑμεΑ. Αναφορικά με τον φωτισμό του μνημείου, η Υπουργός διαπίστωσε ότι ολοκληρώνονται οι πρόδρομες διαδικασίες και έδωσε οδηγίες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι τον Ιούνιο του 2024, ώστε το επόμενο καλοκαίρι το Κάστρο να υποδεχθεί φωτισμένο τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της αυτοψίας στο χώρο, η Λίνα Μενδώνη έδωσε οδηγίες στην Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων και στον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, ο οποίος την συνόδευε, να συνεργαστούν στενά, ώστε να υλοποιηθούν αμέσως προληπτικές ενέργειες, για να ενισχυθεί άμεσα η πυρασφάλεια του χώρου, δεδομένου ότι βρίσκεται μέσα σε αστικό ιστό,  φιλοξενώντας πεύκα. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπουργού, μέχρι το τέλος του μηνός, στο Κάστρο θα διενεργηθεί αυτοψία από κοινό κλιμάκιο του ΥΠΠΟΑ και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ώστε να δοθούν οι δέουσες κατευθύνσεις.

Η Λίνα Μενδώνη σημείωσε: «Το Κάστρο της Καλαμάτας απαιτεί συνολική μελέτη ανάδειξης, προκειμένου να ενταχθεί στη ζωή της πόλης, όχι μόνο ως κέντρο καλλιτεχνικής δράσης, αλλά και καθημερινής αναψυχής. Ο προγραμματισμός του Υπουργείου είναι να γίνει τον Σεπτέμβριο η ανάθεση εκπόνησης της μελέτης. Το θέμα της στατικής επάρκειας του μνημείου έχει απασχολήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες –την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων–  ήδη από την αρχή του χρόνου. Τον Φεβρουάριο του 2023, πραγματοποιήθηκε αυτοψία υπηρεσιακού κλιμακίου υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού. Τότε δόθηκαν οδηγίες για λήψη άμεσων μέτρων, τα οποία και εφαρμόστηκαν. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων υλοποιεί, αυτή τη στιγμή, μια σειρά πρόδρομων ενεργειών, ώστε σε συνδυασμό με τη στατική μελέτη, αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Αναστήλωσης, μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν εγκριθεί οι  εργασίες που πρέπει να υλοποιηθούν για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων. Όμως, μετά τη σημερινή αυτοψία, είναι φανερό ότι απαιτείται και μελέτη πυροπροστασίας, η οποία θα εκπονηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων με βάση το πόρισμα της αυτοψίας του κοινού κλιμακίου ΥΠΠΟ και ΥΠΚΚΠΠ».