Την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 και ώρα 12.00 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη θα εγκαινιάσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου.

«Η Κύθνος ήταν ένα από τα κυκλαδονήσια που δεν διέθετε την κιβωτό της συλλογικής μνήμης του και γι’ αυτό ήταν προτεραιότητα η δημιουργία Μουσείου στο όμορφο νησί» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Η νέα μουσειακή υποδομή στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της Χώρας, νεοκλασικό κτήριο των αρχών του 20ού αιώνα που παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού από τον Δήμο Κύθνου.

«Τα ευρήματα από τον οικισμό του Μαρουλά της 9ης χιλιετίας π.Χ., και από άλλες θέσεις της Κύθνου, από τη διαχρονική κατοίκηση στην αρχαία πόλη στη θέση Βρυόκαστρο – Βρυοκαστράκι που χρονολογούνται από την προϊστορία έως και τον πρώιμο Μεσαίωνα, μεταξύ των οποίων και τα πολύτιμα ευρήματα από τα πλούσια ιερά της που εντυπωσιάζουν με το πλήθος, την ποιότητα αλλά και τις εξωτικές προελεύσεις τους, τα τεκμήρια από τη συμβολή της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην ιστορική ανάπτυξη της νήσου, οι μαρτυρίες για τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά Θερμιά συνθέτουν το παλίμψηστο του κυθναϊκού παρελθόντος όπως παρουσιάζεται στο μικρό, αλλά σημαντικό νέο μουσείο του κυκλαδικού αρχιπελάγους.

»Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε όλες τις αρμόδιες Διευθύνσεις του, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στη Διαχειριστική της Αρχή, στον Δήμο Κύθνου, στον ανασκαφέα και στενό συνεργάτη καθηγητή Αλέξανδρο Μαζαράκη Αινιάν και στην ομάδα του, στους κατοίκους της Κύθνου και σε όλους όσοι εργάστηκαν για να ολοκληρωθεί η νέα μουσειακή υποδομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.