Την περιοδική έκθεση φωτογραφίας «Γιάννης και Μίλτος Μανάκια. Τα πρόσωπα πίσω από τον φακό» παρουσιάζουν, στην Πρίστινα, το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

Την έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη «Pjetër Bogdani» της Πρίστινας από τις 25 Απριλίου έως και τις 5 Μαΐου 2023, θα εγκαινιάσει την Τρίτη 25 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα, η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα, πρέσβης Ελένη Βακάλη.

Η έκθεση αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για το κοινό στο εξωτερικό να θαυμάσει από κοντά μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών των δύο αδελφών από τις πρώτες δύο δεκαετίες του 20ού αιώνα. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κι ένα ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες της έκθεσης.

Οι αδελφοί Γιάννης και Μίλτος Μανάκια (ή Μανάκη), παιδιά μιας αγροτικής οικογένειας από την Αβδέλλα Γρεβενών, ήταν οραματιστές φωτογράφοι και κινηματογραφιστές, που ταξιδεύοντας στην ύπαιθρο και τα αστικά κέντρα των Βαλκανίων, κατέγραψαν τη ζωή σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων, στιγμές αναψυχής, αρχιτεκτονικά ορόσημα και ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα που σηματοδότησαν τις αλλαγές του πρώτου μισού του 20ού αιώνα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση, πατήστε εδώ.