Με ποιον τρόπο γιόρταζαν οι αρχαίοι Έλληνες την περίοδο της άνοιξης; Τι συμβόλιζε για εκείνους ο ερχομός της ανθοφορίας και της αναγέννησης της φύσης;

Ένα συναρπαστικό βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά 6 έως 12 ετών και οικογένειες με έμπνευση από την αρχαία ελληνική μυθολογία, με τίτλο «Το Μυστικό της Περσεφόνης!», διοργανώνει το Μουσείο Κοτσανά. Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Απριλίου 2023, και ώρα 12:00.

Το ετήσιο πέρασμα της Περσεφόνης από τον Κάτω Κόσμο στον Κόσμο της Ζωής αποτέλεσε τον σπουδαιότερο μύθο για την ερμηνεία του φυσικού κύκλου των εποχών καθώς και το έναυσμα για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα τελετουργικά μυστήρια της αρχαιότητας: τα Ελευσίνια Μυστήρια.

Η Περσεφόνη έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο και το βασίλειό της είναι μοιρασμένο ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως. Η αρπαγή της από τον Άδη ανάγκασε τη μητέρα της, θεά Δήμητρα, να την επιθυμεί και να την αναζητά διαρκώς κοντά της.

Ως αποτέλεσμα, προνόμιο της Περσεφόνης έγιναν τα διαρκή περάσματά της από το θάνατο στη ζωή και ξανά πίσω. Η εξουσία της να προκαλεί την αναγέννηση των φυσικών δυνάμεων αποτέλεσε την καρδιά του εορτασμού των περασμάτων της.

Ένα σπουδαίο μυστικό κρύβεται όμως ανάμεσα σ’ αυτά τα περάσματα, και μόνο η Περσεφόνη μπορεί να μας κατευθύνει προς την ανακάλυψή του. Συλλέγουμε στοιχεία, γνώσεις και φαντασία και είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε τα βήματά της. Πού μας οδηγούν άραγε; Ένας χάρτης έρχεται να μας αποκαλύψει το κρυμμένο μυστικό της διαδρομής και μια δημιουργία ιδιαίτερα πασχαλινή έρχεται να ζωντανέψει το δικό μας πέρασμα!

Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις

Κόστος συμμετοχής: παιδιά 8 ευρώ, γονείς 5 ευρώ.

Ώρα προσέλευσης: 15’ πριν από την έναρξη της δράσης. Διάρκεια: 60′

Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σύμφωνα με τους κανόνες διαφύλαξης της ατομικής και συλλογικής υγείας: 15 άτομα.

Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 211 411 0044 έως και μια ημέρα πριν.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο «Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας», Πινδάρου 6 και Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα.