Πώς ήταν να ζεις στην Κύπρο του παρελθόντος; Πώς ήταν οι άνθρωποι; Ποιες ήταν οι ασχολίες τους; Τι έτρωγαν; Ποια ήταν τα ενδιαφέροντά τους; Έπαιζαν παιχνίδια ή είχαν χρόνο για ψυχαγωγία;

Η περιοδική έκθεση «Πέντε» που παρουσιάζεται στο Κυπριακό Μουσείο υιοθετεί μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση ώστε ο επισκέπτης να έρθει «πρόσωπο με πρόσωπο» με τις ιστορίες ανθρώπων από την αρχαιότητα. Τα αποτελέσματα εξειδικευμένων βιοαρχαιολογικών αναλύσεων μετατρέπονται σε αφηγήσεις που (ανα)δημιουργούν στιγμές από τη ζωή του άνδρα από τη Σουσκιού, του παιδιού με το διάδημα από τη Δρομολαξιά-Βυζακιά, του άνδρα από το Ιδάλιο, της γυναίκας από το Όμοδος και της γυναίκας από τη Λευκωσία (οδός Αντιγόνου). Οι εμπειρίες τους παρουσιάζονται μέσα από μια δημιουργική μουσειολογική αφήγηση που συνδυάζει τεχνολογία, ήχο, εικόνα, αρχαιολογική ερμηνεία και ευρήματα, κάνοντας την αρχαιολογική γνώση προσιτή και καλώντας τον επισκέπτη να αναθεωρήσει τον τρόπο που σκέφτεται και μαθαίνει για το παρελθόν.

Την κυρίως έκθεση συμπληρώνει ένας ξεχωριστός χώρος που λειτουργεί ως παράρτημα και επιχειρεί να εισαγάγει τον επισκέπτη στις βασικές αρχές της βιοαρχαιολογίας, της μελέτης των αρχαίων σκελετικών καταλοίπων και του συνόλου των πληροφοριών που μπορούμε να ανακτήσουμε από αυτά για τη ζωή των αρχαίων ανθρώπων.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου στο πλαίσιο του προγράμματος Face to Face: Meet an Ancient Cypriot (FF:MAC) το οποίο συντονίζεται από το Ινστιτούτο Κύπρου και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας. Το πρόγραμμα FF:MAC στοχεύει στην αύξηση του ενδιαφέροντος και της προσβασιμότητας της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της γνωριμίας με ανθρώπους της κυπριακής αρχαιότητας, στη βάση βιοαρχαιολογικής έρευνας.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Κυπριακό Μουσείο και θα διαρκέσει από τις 31 Μαρτίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2023.

Τα εγκαίνια θα λάβουν χώρα την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, ώρα 18:30 το απόγευμα και η προσέλευση είναι ελεύθερη για όλους.