Περιοδική έκθεση αφιερωμένη στο θρησκευτικό έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου θα εγκαινιαστεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στις 28 Μαρτίου 2023, και ώρα 18:30.

Ο Πολύκλειτος Ρέγκος (Νάξος 1903 – Θεσσαλονίκη 1984) σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (1920-1926), συνέχισε σπουδές στο Παρίσι (1930-1934) και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Καλλιτέχνης με πλούσιο κοσμικό έργο, ανήκει παράλληλα στην ομάδα των ζωγράφων που επανέφεραν το ιστορικό παράδειγμα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής παράδοσης στη θρησκευτική ζωγραφική. Ο Ρέγκος, σεβόμενος απόλυτα την εικονογραφική παράδοση της βυζαντινής τέχνης και δουλεύοντας με παραδοσιακές τεχνικές και υλικά, όπως η αυγοτέμπερα, ανανέωσε παράλληλα την αγιογραφία με ένα προσωπικό στυλ που συνομιλούσε με τα κυρίαρχα ευρωπαϊκά ρεύματα της εποχής του.

Αγιογράφησε μνημεία με ειδικό ιστορικό βάρος, όπως ο Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης, επιχειρώντας να σηματοδοτήσει μια συνέχεια στην ιστορική παράδοση της βυζαντινής τέχνης.

Η έκθεση επιχειρεί να παρουσιάσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος το σύνολο της θρησκευτικής του ζωγραφικής, εκθέτοντας έργα από όλες τις ζωγραφικές περιόδους του και σε όλες τις τεχνικές που υπηρέτησε: τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, μακέτες εκκλησιαστικών παραγγελιών, χαρακτικά, έργα σε αυγοτέμπερα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 120 έργα, καθώς επίσης φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που φωτίζει το αγιογραφικό έργο του Ρέγκου.

Διάρκεια έκθεσης: 29 Μαρτίου έως 31 Μαΐου 2023.