Θύμα ξυλοδαρμού με πιθανή αφορμή υποθέσεις σχετικές με τα καθήκοντά του έπεσε αρχαιολόγος εργαζόμενος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), το συμβάν είχε σκοπό την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και σημειώθηκε την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023 καθώς ο αρχαιολόγος επέστρεφε από την εργασία του. Ο υπάλληλος νοσηλεύεται με βαριά τραύματα ενώ μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει αποφύγει τον κίνδυνο για μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το επαγγελματικό χτύπημα σχετίζεται άμεσα με υποθέσεις που χειρίζεται ο υπάλληλος αρχαιολόγος στο πλαίσιο των καθηκόντων του στην Υπηρεσία. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ήδη επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές, συνδέοντας τον ξυλοδαρμό με τις υποθέσεις αυτές και έχει καταθέσει στοιχεία.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η εφαρμογή των διατάξεων του Αρχαιολογικού Νόμου και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι το καθήκον όλων μας, πλήττει τα συμφέροντα όσων θέλουν να κερδοσκοπούν εις βάρος του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, οι οποίοι αντιδρούν με διάφορους τρόπους και πιέσεις.
Γνωρίζουμε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία, οι επιστήμονες που την υπηρετούν και οι διατάξεις που «ενοχλούν» βρίσκονται διαχρονικά στο στόχαστρο οικονομικών και πολιτικών παραγόντων. Έχουμε υποστεί τις άμεσες ή έμμεσες πιέσεις και συγκαλυμμένες απειλές για να μην κάνουμε με ευσυνειδησία τη δουλειά μας.», αναφέρει η ανακοίνωση ενώ παράλληλα κάνει λόγο για τον νόμο Ν. 5021/2023,  όπου «η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, εναρμονιζόμενη με τις πιέσεις οικονομικών παραγόντων των Κυκλάδων, νομοθέτησε για την αλλαγή της σύνθεσης ειδικά του Τοπικού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να μην αποτελείται κατά πλειοψηφία από αρχαιολόγους το Συμβούλιο που κρίνει θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων».

Όπως συνεχίζει η ανακοίνωση, ο Σύλλογος απαιτεί:

– Η αστυνομική και εισαγγελική έρευνα να επεκταθεί στις υποθέσεις που χειριζόταν ο συνάδελφος και να βρεθούν οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης καθώς και οι εντολείς τους.

– Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να προβεί άμεσα σε δηλώσεις και ενέργειες που θα αποδεικνύουν ότι επιδιώκει να φτάσει η έρευνα στους πραγματικούς εντολείς της επίθεσης.

– Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να καταδικάσει δημόσια τις πρακτικές άμεσου ή έμμεσου εκφοβισμού που ασκούνται στους αρχαιολόγους, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σε όλη τη χώρα.

– Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι φορείς των επαγγελματιών να καταδικάσουν άμεσα και έμπρακτα τις ενέργειες άμεσου ή έμμεσου εκφοβισμού που υφίστανται οι αρχαιολόγοι.

– Να σταματήσει τώρα η απαξίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Τέλος, ανακοινώνεται ότι τη Δευτέρα 13/03/2023 θα πραγματοποιηθεί για το θέμα διαδικτυακή συνέντευξη τύπου όπου θα εξαγγελθούν οι περαιτερω δράσεις και ενέργειες του Συλλόγου.

Για το πλήρες κείμενο δείτε εδώ.