Πάνος Βαλαβάνης, Η ιστορία της Ακρόπολης. Εκεί όπου οι άνθρωποι συναντούσαν τους θεούς, εικονογράφηση: Κώστας Θεοχάρης, Εκδόσεις Καπόν, Αθήνα 2023, 80 σελ. ISBN: 978-618-2180-15-0

Μια επίσκεψη στο Μουσείο και στο βράχο της Ακρόπολης γίνεται αφορμή για ένα μαγικό ταξίδι στον αρχαίο κόσμο και στα μυστικά του. Ένας φιλομαθής μαθητής τρελαίνει με τις ερωτήσεις του έναν απόμαχο αρχαιολόγο και οι δύο μαζί προσπαθούν να ανακαλύψουν τα μυστικά που κρύβονται στα μνημεία.

Ο περίπατός τους ανάμεσα στα αρχαία κτίρια και στα εκθέματα του Μουσείου δίνει την ευκαιρία να συζητήσουν για τη σχέση της αρχαίας με τη σύγχρονη πόλη, για τις ιστορικές φάσεις και τις περιπέτειες της Ακρόπολης, για την αφετηρία του δημοκρατικού πολιτεύματος και για τις μεγάλες μάχες των Περσικών πολέμων. Ακόμη, προσπαθούν να ερμηνεύσουν το οικοδομικό πρόγραμμα του Περικλή, συνομιλούν με τις μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες και συναντούν τους γνωστούς και άγνωστους πρωταγωνιστές που σκέφτηκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν τα μεγάλα μνημεία: Από τους εμπνευσμένους πολιτικούς, τους ευφυείς αρχιτέκτονες και τους πρωτοποριακούς καλλιτέχνες, έως τους ικανότατους τεχνίτες και τους απλούς δούλους.

Έτσι, ο μαθητής και ο δάσκαλος απολαμβάνουν τον περίπατο στο χώρο και στο χρόνο, αναβιώνοντας παραστατικά τα μνημεία και κατανοώντας ταυτοχρόνως τις αξίες της σπουδαίας εκείνης εποχής.