«Η Επανάσταση του 1821. Ένα δύσκολο εγχείρημα μιας περίπλοκης κοινωνίας» είναι ο νέος κύκλος διαδικτυακών μαθημάτων του Mathesis, που ξεκινά τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023, με διδάσκουσα τη Μαρία Ευθυμίου (Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Ο Πόλεμος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας διήρκεσε περίπου επτά χρόνια κατά τα οποία οι εσωτερικές πολιτικές διεργασίες και συγκρούσεις αποδείχθηκαν εξίσου σφοδρές με εκείνες στα πεδία των μαχών και στα κέντρα αποφάσεων της διεθνούς διπλωματίας. Μέσα από περίπλοκες αλλαγές των πραγμάτων και την πολυπρόσωπη επέμβαση της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας δημιουργήθηκε το πρώτο ανεξάρτητο εθνικό κράτος στην ελληνική ιστορία, ορίστηκαν τα σύνορά του καθώς και ο πρώτος Κυβερνήτης του, ο Κερκυραίος Ιωάννης Καποδίστριας. Τα γεγονότα αυτά απετέλεσαν εφαλτήριο για περαιτέρω εξελίξεις εντός και εκτός Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Θα αναπτυχθούν τα διεθνή δεδομένα και η Οθωμανική Αυτοκρατορία στις παραμονές της έκρηξης της Επανάστασης του 1821, οι  κοινωνικές, πολιτισμικές, οικονομικές πραγματικότητες του Ελληνισμού τη στιγμή του μεγάλου εγχειρήματος, τα πολεμικά γεγονότα και οι σημασία τους και, τέλος, τα πολιτικά γεγονότα και η σημασία τους.

Δείτε περισσότερα εδώ.